Σελίδες

4 Ιαν 2009

Το 2009 και οι ανατροπές στα μέσα ενημέρωσης

Το 2009 ξεκινά με πολλά "περίεργα" στον τομέα της πληροφόρησης. Θα αναφερθώ σε 3 πτυχές:

1) Τα νέα μέσα του διαδικτύου αποκτούν γερές βάσεις εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τα συμβατικά ΜΜΕ (τηλεόραση, τύπος κλπ) στα μάτια όλων των ενεργών πολιτών. Πχ δείτε στο βίντεο εδώ http://krogias.blogspot.com/2008/12/blog-post_6196.html . Δείτε πόσο σοβαρή και αντικειμενική ενημέρωση μας παρέχουν. Τι εικόνα διαμορφώνουν οι σημερινοί νέοι για την "αξιοπιστία" των δελτίων ειδήσεων;

2) Χρειάστηκαν 30 χρόνια και το άνοιγμα των αρχείων του Foreign Office για να επιβεβαιωθεί, ακόμη και από τους εχθρούς του, η ιστορική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου . Μετά από πολλά χρόνια πολέμου των γνωστών - άγνωστων εκδοτικών και μη συμφερόντων. Διαβάστε όλο το άρθρο του zoogla.gr

3) 3ο κερασάκι στην τούρτα της πληροφόφησης έρχεται από ένα ανεξάρτητο μπλογκ άνεργων δημοσιογράφων. Γράφουν σε άρθρο τους ότι ο Γ. Παπανδρέου κάνει δώρο πάνω από 150.000 Ευρώ σε φίλους και γνωστούς του κινήματος. Ψευδείς ειδήσεις από δήθεν αγανακτησμένους άνεργους δημοσιογράφους. Σε επίπεδο συμβολισμού, με την έναρξη του 2009 βλέπουμε και τον αντίλογο, το πως δηλαδή πίσω από την ανωνυμία μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ψευδούς παραπληροφόρησης.
Το μπλογκ: http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2008/12/blog-post_9264.html
Η απάντηση από τον Κρόγια: http://krogias.blogspot.com/2008/12/blackberry-edit.html

Αν και οι μέρες είναι γιορτινές, επειδή θεωρώ χτύπημα πολύ κάτω από την ζώνη την μεταφορά ψευδών ειδήσεων, δεν μπορούσα να μην σχολιάσω στο μπλογκ των "άνεργων δημοσιογράφων". Ειδικά όταν αφορά τον πρώτο πρόεδρο κόμματος στην Ελλάδα (και από τα πρώτα στον κόσμο) που σχεδιάζει να ανεβάσει τα οικονομικά του κινήματος στο διαδίκτυο ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους. Το παρακάτω σχόλιό μου βρίσκεται σε κατάσταση "moderation".

Αγαπητοί άνεργοι δημοσιογράφοι,
συμπάσχω με το δράμα σας (την ανεργία) και πραγματικά χαίρομαι που σήμερα, σε αντίθεση με τον μεσαίωνα, μπορούν όλοι ακόμα και ανώνυμα να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα.

Ο μεσαίωνας όμως κατοικεί μερικές φορές στη ψυχή μας και είναι δύσκολο να ξεφύγουμε. Αν είναι αλήθεια όλα αυτά που απαντά ο αγαπητός Κρόγιας επώνυμα στο blog του (http://krogias.blogspot.com/2008/12/blackberry-edit.html) τότε πολύ κακώς αυτοαποκαλείστε δημοσιογράφοι διότι δεν μεταδίδετε σωστά ούτε την είδηση που διαβάζετε.

Μπουχτήσαμε από δημοσιογράφους που ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ειδήσεις και κατ' επάγγελμα μεταδίδουν στον κόσμο κάθε λογής ΨΕΜΑ. Η κριτική προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου είναι θεμιτή όταν όμως στηρίζεται σε αληθινά γεγονόντα ή απόψεις επί αληθινών συμβάντων και όχι σε ΨΕΥΔΕΙΣ ειδήσεις!

Ο Γ. Παπανδρέου δεν προκύπτει ότι έδωσε ΠΟΤΕ ποσό αξίας 150000 €!!! ούτε ο ίδιος ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε αναφαίρεται κάτι τέτοιο στην εφημερίδα "Το Βήμα" που επικαλείστε. Αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος περιμένουμε να διαβάσουμε από το blog σας κάποια επίσημη διάψευση. Αν θέλετε να κερδίσετε τον σεβασμό των υπόλοιπων μπλόγκερ ως ισάξιοι συνομιλιτές πρέπει να ζητήσετε συγνώμη για το λάθος που κάνατε.

Έχετε το δικαίωμα να πιστεύετε και να ψηφίζετε ότι θέλετε. Η προσπάθεια όμως σπίλωσης προσώπων με μεταφορά ψευδών ειδήσεων είναι το πιο βρώμικο είδος πολέμου ανεξάρτητα από το αν αναφερόμαστε για τον Παπανδρέου, την Παπαρίγα ή τον Μιτσοτάκη.

Εύχομαι με το νέο έτος ΥΓΕΙΑ και ΦΩΤΙΣΗ σε όλους μας.

Φιλικά,

Παναγιώτης Πετεινάτος
e-pasok.forumotion.com

UPDATE 03|ΙΑΝ|2009

Η στάση των "άνεργων δημοσιογράφων" όπως εξελίσσεται θέτει πολλά ερωτηματικά για τον ρόλο τους αλλά και για την σχολή δημοσιογραφίας που εκπροσωπούν.

Μετά τις αντιδράσεις από την ανακοίνωση των ψευδών ειδήσεων για το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου πρόσθεσαν μια υποσημείωση στον άρθρο τους προσπαθώντας να μπαλώσουν αυτά που είχαν γράψει προηγουμένως. Προς έκπληξη όλων, λίγο πριν την αλλαγή του έτους αφαίρεσαν την υποσημείωση μαζί με όσα σχόλια των αναγνωστών ήταν αρνητικά(!) αφήνοντας άθικτο το αρχικό άρθρο και όλα τα ευνοϊκά για εκείνους σχόλια. Τέτοιες τακτικές λογοκρισίας είναι προκλητικές αλλά και αντιδεοντολογικές, ειδικά από ανθρώπους που όπως λένε σκοπό έχουν να υπηρετήσουν την ενημέρωση του κόσμου και να δημοσιεύουν στο μπλογκ τους «τα προβλήματα και την αγωνία των δημοσιογράφων εκείνων που πέρασαν την πόρτα της ανεργίας». Το σχόλιό μου δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, αλλά την επόμενη ημέρα , 1η Ιανουαρίου, λαμβάνω mail σε προσωπικό επίπεδο. Στο mail παραδέχονται με κυνικό και ειρωνικό ύφος τις τακτικές λογοκρισίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κύριε Πετεινάτε Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά
δεκτή και πάντα σεβαστή η άποψη σας, δεκτοί και οι χαρακτηρισμοί σας περί Μεσσαίωνα
ΟΜΩΣ
τούτος ο ιστότοπος δεν έχει και ούτε θέλει να αποκτήσει σχέσεις με κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ του ΚΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ γι αυτό και κατεβάσαμε ΟΛΑ τα σχόλια που στόχο είχαν να προπαγανδίσουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου.
Μπορεί να διαφωνείτε με την απόφαση μας ωστόσο μην ξεχνάτε οτι εμείς διαχειρζόμαστε αυτόν τον ιστότοπο και ως εκ τούτου οι διάφοροι ηθικοι εκβιασμοί του τύπου "πρέπει να ανεβάσετε καινούργιο ποστ για να αποκαταστήσετε τη ζημία που κανατε στον κ.Παπανδρέου" μας αφηνουν ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ και τέλος τελος για τη ιστορία να ξέρετε οτι τα Blackberry που δώθηκαν ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ωσ δωρα ειναι πολύ περισσότερα απο 150 και ας λένε οτι θελουν οι εμισθοι κλακαδόροι της Χ. Τρικούπη.
Κλεινουμε εδω το θεμα και σας ευχόμαστε πάλι Χρόνια Πολλά
Η συντακτική Ομάδα του ιστότοπου Ανεργοι Δημοσιογράφοι
Περισσότερες πληροφορίες:
Σημείωση: πολύ εύστοχος ο όρος "Γκεμπελισμός" που χρησιμοποίησε ο Στέλιος Μ. Το θράσος των "άνεργων δημοσιογράφων" να μιλούν για προπαγάνδα διαδίδωντας ψέματα και ασκώντας λογοκρισία θυμίζουν αυτό που είχε πει κάποτε ο αρχηγός των SS για τον Γκέμπελς: «Δώστε σε αυτόν τον άνθρωπο ένα μικρόφωνο ή έναν καλό στυλογράφο και θα κάνει τους εβραίους να αυτοκτονήσουν από ενοχές».