Σελίδες

16 Ιουν 2010

Θωρηκτό Αβέρωφ: τι ακριβώς συμβολίζει;

Δεν θα σχολιάσω το πρόσφατο κοσμικό γεγονός διότι δεν έχει νόημα η αναπαραγωγή του. Αυτό που έχει νόημα είναι να θυμηθούμε λίγο την ιστορία του Αβέρωφ για να καταλάβουμε την αξία του.

Πριν τους Βαλκανικούς πολέμους η έκταση της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά μικρή, λιγότερο απ'το 50% της σημερινής. Δεν είχαμε τα νησιά του Ιονίου και τα Βόρεια σύνορά μας ήταν πιο κάτω από την Ήπειρο! Συνεπώς από το επίσημο Ελληνικό κράτος τη Μακεδονία δεν την βλέπαμε ούτε με τα κιάλια!

Όλα αυτά τα εδάφη τα είχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία η οποία έχανε τη δύναμή της. Οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες  (Βουλγαρία - Σερβία - Μαυροβούνιο) καραδοκούσαν σαν τα "κοράκια" να διεκδικήσουν εδάφη με πιο σημαντική την περιοχή της Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη ήταν το μήλο της έριδος, μια πλούσια πόλη με εξαιρετικό λιμάνι!

Και τώρα φαίνεται εύλογο το ερώτημα: η Ελλάδα, με τόσο μικρά σύνορα και μικρές δυνάμεις πως διεκδίκησε τη Μακεδονία; Απάντηση: είχαμε δυο "υπερδυνάμεις": το μυαλό του Ελευθέριου Βενιζέλου και τη ναυτική μας δύναμη, και ειδικότερα το θωρηκτό Αβέρωφ.

Θα τα  γράψω περιληπτικά: ο Βενιζέλος προσέγγισε την Σερβία "παίζοντας" το χαρτί του ναυτικού εγγυόμενος ότι το χτύπημα από τη θάλασσα θα προστάτευε την χερσαία προέλαση της Σερβίας η οποία (μεταξύ μας) δεν σκοτωνόταν για τη Μακεδονία. Έτσι πήρε τα εδάφη που την ενδιέφεραν και μας άφησε το πεδίο ελεύθερο.[1]

Συνεπώς το Αβέρωφ, για 2 χρόνια στους Α+Β Βαλκανικούς Πολέμους  (υπό τον Κουντουριώτη) κυνηγούσε τον Οθωμανικό στόλο όπως η γάτα τα ποντίκια. Απελευθερώθηκαν τα νησιά του Αιγαίου [2] και μας βοήθησε παράλληλα στην διπλωματική και στρατιωτική διεκδίκηση της Μακεδονίας.

Δηλαδή τα νησιά του Αιγαίου, η Μακεδονία, και η δυναμική ψυχολογία με την οποία η Ελλάδα διεκδίκησε τα σημερινά της σύνορα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο πανάκριβο και υπερσύγχρονο (για την εποχή του) καταδρομικό Αβέρωφ που μέρος του χρηματοδοτήθηκε από τη διαθήκη του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Γ. Αβέρωφ.[3]

Παναγιώτης Πετεινάτος
web4democracy.blogspot.com

Σημειώσεις:
[1] Η Βουλγαρία βέβαια είχε αντίθετη άποψη, την οποία πλήρωσε ακριβά και με τον Β' Βαλκανικό. Αυτά παθαίνει όποιος υποτιμά τα χερσαία Ελληνικά στρατεύματα.
[2] Εκτός από τα Δωδεκάνησα που ήταν σε ιταλική κατοχή.
[3] Να σημειωθεί ότι το θωρηκτό Αβέρωφ παραγγέλθηκε σκοπίμως ΠΡΙΝ τους Βαλκανικούς επειδή οι πολιτικοί μας ψυχανεμίζονταν τις εξελίξεις. Ήταν μια εποχή που οι μεγάλοι πολιτικοί και οι εθνικοί ευεργέτες ΠΡΟΝΟΟΥΣΑΝ για την Ελλάδα.