19 Ιουν 2010

Σχολιασμός "Για μια ανοιχτή αριστερά"

Αφορμή, το τελευταίο άρθρο του ΑΝemos "Για μα ανοιχτή αριστερά" που σχολιάζει το άρθρο Η αριστερά ως δίκτυο από το ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ.

Αρχίζω να πιστεύω πως η "αριστερά" και η "δεξιά" είναι όροι που χρησιμοποιούμε εδώ στην Ελλάδα σαν αφορμή για να τσακωθούμε μεταξύ μας και τίποτα παραπάνω. Σιγά σιγά αρχίζω να βλέπω μόνο κακές συμπεριφορές που έχουν να κάνουν περισσότερο με την έλλειψη καλής ανατροφής από το σπίτι. Όταν τα σπίτια είναι πολλά, αυτό λέγεται έλλειψη πολιτισμού.

Άλλες οικογένειες έτοιμες να "χώσουν" τους συγγενείς τους στο δημόσιο. Άλλες οικογένειες γεννούν "ιδεολόγους" έτοιμους να επιβάλλουν τις απόψεις τους (πολιτικάντιδες) ή να γλύψουν για να επιβιώσουν (ραγιάδες). Αυτή η ισχυρή μειοψηφία ιδεολογικά κυριαρχεί στο προσκήνιο/παρασκήνιο από την εποχή του Περικλή ως σήμερα. Η πλειοψηφία είναι πάντα σιωπηλή, διότι και πάλι η οικογένεια δίδαξε τη σιωπή ως μέτρο επιβίωσης.

Αν ζούσαμε στη Γερμανία, στη Δανία, ή στη Σουηδία για παράδειγμα, είτε σοσιαλιστές, είτε συντηριτικοί ήμασταν -υποθέτω- θα καταδικάζαμε σύσσωμοι την αναξιοκρατία ή τον ερασιτεχνισμό του δημοσίου όταν τον συναντούσαμε.

Ας μιλήσουμε με ένα απλό παράδειγμα: είναι δυνατόν να μην μπορεί ολόκληρο Υπουργείο Παιδείας να ανεβάσει τα pdf όλων των σχολικών βιβλίων μετά από τόσους μήνες διακυβέρνησης; Είναι θέμα αριστεράς ή δεξιάς ή σοσιαλισμού; Πως γίνεται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα των Ελλήνων της ομογένειας να υπάρχει online εξυπηρέτηση μέσα από φόρουμ και τα βιβλία να είναι πιο καλογραμμένα (πχ. Ιστορία Σύγχρονης Ελλάδος); Τι σχέση έχει η αριστερά ή η δεξιά με αυτό;