Σελίδες

24 Απρ 2009

Google: Πρακτικές συμβουλές αναζήτησης

Ένας αρχάριος μπορεί να περάσει ατέλειωτες ώρες στο διαδίκτυο ψάχνοντας ακόμα και για μια απλή πληροφορία με μικρή επιτυχία. Με τον καιρό μαθαίνεις ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν θέλει κόπο αλλά «τρόπο». Παραθέτω ορισμένους χρυσούς κανόνες αναζήτησης που θα σε φέρουν πολλά κλικ πιο κοντά στην πληροφορία που ψάχνεις.

Βήμα 1ο : Google
Υπάρχουν τουλάχιστον 45 διαφορετικές μηχανές αναζήτησης. (http://www.internet4classrooms.com/search.htm ). Άλλες στήθηκαν προκειμένου να σε διασκεδάσουν (βλέπε http://www.readwriteweb.com/archives/weird_search_engines.php) και άλλες για να σου ανοίξουν τα φτερά στον κόσμο της πληροφορίας. Αν δεν θέλεις να χάσεις τον χρόνο σου πήγαινε κατευθείαν στο www.google.com . Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή. Ο κώδικας αναζήτησης με τον οποίο λειτουργεί  Google παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και μέχρι σήμερα θεωρείται ο πιο αξιόπιστος.

Βήμα 2ο: Άλλαζε συνεχώς τους όρους αναζήτησης
Αν αυτό που ψάχνεις δεν βρίσκεται στην πρώτη ή την δεύτερη σελίδα αποτελεσμάτων της google τότε άλλαξε αμέσως τις λέξεις αναζήτησης. ΠΟΤΕ μην ψάχνεις πέρα από την 2η σελίδα αποτελεσμάτων!!! Οι μέρες που καθόμουν και έψαχνα ως την 18η σελίδα του google έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Βήμα 3ο : Χρησιμοποίησε εκφράσεις σε εισαγωγικά.
Αυτό είναι ίσως από τα μεγαλύτερα μυστικά επιτυχίας. Όταν ψάχνω τον τίτλο του βιβλίου Essential Clinical Anatomy γράφω “Essential Clinical Anatomy ” σε εισαγωγικά. Έτσι το google ψαρεύει την συγκεκριμένη έκφραση με τις λέξεις στην συγκεκριμένη σειρά. Φυσικά ο πιο γρήγορος τρόπος να βρεις μια εξεζητημένη πληροφορία είναι να ψαρεύεις ταυτόχρονα για 2-3 μικρές εκφράσεις.

Βήμα 4ο : Ο υπολογιστής σκοτώνει την σκέψη
Επειδή είσαι πάνω από έναν υπολογιστή αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένος να πατάς κουμπιά. Κάθισε λίγο πίσω, ηρέμησε και σκέψου τι ακριβώς ψάχνεις. Δυο λεπτά σοβαρής σκέψης με λίγη φαντασία σε γλιτώνουν από ώρες ατέλειωτου ψαξίματος. Το έχω δει να συμβαίνει πολλές φορές. Η μηχανή αναζήτησης είναι σαν το μαντείο. Για να σου δώσει ξεκάθαρο χρησμό πρέπει να δώσεις ξεκάθαρα ερωτήματα. Βάλε νοητά τη θέση σου για λίγο στην θέση εκείνου που θα έγραφε την πληροφορία που ψάχνεις και σκέψου ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσε αυτός, το πώς θα το έγραφε, τι εκφράσεις θα χρησιμοποιούσε. Παράδειγμα: αν θέλεις να δεις πότε απαγορεύεται η χορήγηση τετρακυκλίνης γράφεις “tetracycline should not be given” σε εισαγωγικά για να ψαρέψεις την έκφραση του συγγραφέα.

Βήμα 5ο: Εικόνες
Την αναζήτηση των εικόνων την κάνουμε ΟΧΙ για εικαστικούς λόγους αλλά για ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ. Όταν ψάχνεις για απάντηση σε εκπαιδευτική απορία μπορείς να ανατρέξεις στις εικόνες. Όταν ψάχνεις να μάθεις πχ για τους ακουστικούς ήχους στην καρδιά προτείνω να ξεκινήσεις από τις εικόνες με τον όρο heart sounds για να ψαρέψεις οπτικά το εκπαιδευτικό υλικό που ψάχνεις. Προσπαθείς να εντοπίσεις μια καλή εικόνα που θα σε πείσει ότι από πίσω κρύβεται ένα καλό εκπαιδευτικό site.

Βήμα 6ο: Ψάξε για PowerPoint ή animations
Aν πραγματικά αναζητάς εντυπωσιακή πληροφόρηση μπορείς να γράψεις στην google τον όρο της αναζήτησής σου και δίπλα τις λέξεις filetype:ppt.
Πχ ο όρος αναζήτησης heart anatomy filetype:ppt θα ψαρέψει για εκπαιδευτικά powerpoints που συνήθως εξηγούν μέσα από σχήματα και εικόνες την ανατομία της καρδιάς. Πραγματικά αξίζει μια τέτοια προσπάθεια.
Ομοίως αν ψάχνεις για κάποιο εκπαιδευτικό animation μπορείς να γράψεις
heart anatomy filetype:swf

Ελπίζω τα παραπάνω να σας βοηθήσουν.

Παναγιώτης Πετεινάτος
web4democracy.blogspot.com