Σελίδες

16 Μαρ 2010

To labs.opengov.gr ανανεώθηκε.

Το labs.opengov.gr ανανεώθηκε πριν λίγη ώρα με τις διαλέξεις της ημερίδας. Περνάμε πλέον και επίσημα στην Β' φάση για την οποία συλλέγονται εκ νέου προτάσεις. Μια ιδέα την οποία θεώρησα ενδιαφέρουσα και κατέθεσα αφορά τη δημιουργία ενός ελληνικού ePractice, κατά τα πρότυπα του ευρωπαϊκού ePractice.eu. Ξεφυλλίζοντας και τις υπόλοιπες προτάσεις των πολιτών καταλήγουμε λίγο-πολύ σε ένα συμπέρασμα: όλες οι προτάσεις είναι αξιόλογες, το θέμα είναι το πότε θα είμαστε σε θέση να τις υλοποιήσουμε!



Δημιουργία ελληνικού ePractice
Μαρτίου 15, 2010 labs.opengov.gr

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ο κος Κοζύρης τέλειωσε την ημερίδα labs.opengov.gr με τρεις λέξεις : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Από εδώ και πέρα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητα και το μεράκι των ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν αξιοποιούνται. Να αφήσουμε ανοιχτές δυνατότητες συμμετοχής σε όλους και, τέλος, να βοηθήσουμε στην διάκριση και την προβολή των προσπαθειών που ξεχωρίζουν.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Στην τελευταία ημερίδα άτομα τόσο από το ακροατήριο όσο και ομιλητές βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να μιλήσουν για προτάσεις πάνω στις οποίες ήδη υπήρχε προηγούμενη δουλειά για την οποία δεν είχαν ιδέα! Ακόμα και σήμερα κινούμαστε – ως ένα βαθμό – στα τυφλά. Δεν γνωρίζουμε ποιες ψηφιακές πρωτοβουλίες έχει πάρει η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, και ποιες πρωτοβουλίες έχουν πάρει ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ή ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Φυσικά, με τέτοια έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης είναι αδύνατον να εξασφαλίσουμε τη σωστή ενημέρωση, τη συμμετοχή… πόσο μάλλον την αριστεία.

Η ΛΥΣΗ
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δημιουργηθεί ένας φορέας, το ePractice που υποστηρίζεται από την αντίστοιχη ιστοσελίδα ePractice.eu που παρουσιάζει όλες τις ψηφιακές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και βραβεύει τις καλύτερες. Θα ήταν λοιπόν ωφέλιμο να ξεκινήσουμε με μια ελληνοποιημένη εκδοχή του ePractice.

ΣΚΟΠΟΣ

1) προβολή ΟΛΩΝ των ψηφιακών πρωτοβουλιών σε θεματικές ενότητες: ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ κλπ.

2) δημιουργία ομάδων εργασίας και δυνατότητα κοινωνικής δικτύωσης όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών που συμμετέχουν ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ψηφιακές πρωτοβουλίες.

3) Έτσι θα υπάρχει πλήρης εικόνα του «τι γίνεται» από το κράτος αλλά και τι πρωτοβουλίες παίρνουν οι πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που έχουν μεράκι να κάνουν κάτι παραπάνω (τέτοια παραδείγματα είδαμε στην ημερίδα!).

Το ePractice.eu είναι ένα πολύ καλό μοντέλο κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί μπορεί να συμμετέχει πχ. ένας κυβερνητικός φορέας, ο εκπαιδευτικός, αλλά και ο απλός πολίτης με σκοπό να ενημερώνεται, να συμμετέχει σε δράσεις ή να ξεκινά νέες ομάδες εργασίας (working groups).

Στην κεντρική σελίδα θα προβάλλονται στοχευμένες δράσεις «editor’s choice» (όπως στο ePractice.eu) αλλά και τα τελευταία νέα από όλες τις ψηφιακές δράσεις. Επίσης μια τέτοια εφαρμογή θα ήταν χρήσιμη για την αναζήτηση συνεργατών διότι μπορείς να επικοινωνήσεις με άλλα μέλη, διαχειριστές κλπ.

Παναγιώτης Πετεινάτος