Σελίδες

8 Ιουν 2009

Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση

 Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει σήμερα πρωτοσέλιδο με τίτλο
 3,8% η διαφορά! Ενώ οι Κασσάνδρες έδιναν άνοιγμα 6,5 - 7%

Στο πρωτοσέλιδο λοιπόν φιγουράρει με τεράστια γράμματα το ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ποσοστό του 3,8 ενώ το πραγματικό είναι  4,35 % (βλ. αποτελέσματα ). Προβάλλεται η εικόνα του πρωθυπουργού ωσαν να ήταν αυτός ο νικητής των εκλογών. Κάτω αριστερά προβάλλεται το τρίτο κόμμα ΚΚΕ και κάτω δεξιά το ΛΑΟΣ. Το πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ,  ΠΟΥΘΕΝΑ!!!  Πάνω-πάνω προβάλλεται μια τεράστια κίτρινη λεζάντα που λέει ότι αν ψήφιζαν στις εκλογές όσοι απείχαν, θα έβγαινε πρώτο κόμμα η ΝΔ.
ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ???????????????
Μα σε ποιους  απευθύνεται αυτή η φυλλάδα??? Στο πρωτοσέλιδο προβάλλει όχι το κόμμα που βγήκε στις εκλογές, αλλά το κόμμα που θα έβγαινε αν πήγαιναν να ψηφίσουν αυτοί που τελικά δεν πήγαν. Και είναι προφανές το γιατί οι απέχοντες ΔΕΝ υποστηρίζουν τη ΝΔ.  Αν την υποστήριζαν θα πήγαιναν να την ψηφίσουν! 
Έχει ενδιαφέρον επίσης να δούμε το πως "μαγείρεψαν" το 3.8 αντί του 4.35. Η εφημερίδα αναφέρεται στο 79% της επικράτειας ακολουθώντας το χθεσινοβραδινό παιχνιδάκι ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων που έστησε το ΥΠΕΣ. Για πολλές ώρες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παρακολουθούσαμε μια γραφική παράσταση της διαφοράς να ανεβαίνει από το minimum 2% στο maximum 4.35% ! Αυτό είναι στατιστικώς αδύνατο να συμβεί!. Η στατιστική μας διδάσκει ότι  κατά τη δημοσίευση τυχαίων δειγμάτων εκλογικών αποτελεσμάτων η διαφορά θα πρέπει να είναι κυμαινόμενη γύρω από τη πραγματική τιμή. Εδώ η διαφορά ήταν συνεχώς και σταδιακά αυξανόμενη από ένα minimum (μακριά από τη μέση τιμή) σε ένα maximum που κατά σύμπτωση είναι και το τελικό αποτέλεσμα.  Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν κρατούσαν για το τέλος τα δυναμικά "πράσινα" αποτελέσματα. Έτσι έδωσαν χρόνο στον Καραμανλή να πει τον λόγο του και στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ να τυπώσει τη φυλλάδα του για να παίξουν όλοι μαζί με τις εντυπώσεις.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΣΠΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ??? 
Κάποια στιγμή πρέπει το ΠΑΣΟΚ να κάνει έκτακτη συνέντευξη τύπου, να κρατάει μαζί του όλα τα κατάπτιστα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που κατά καιρούς γράφουν τέτοια "καλούδια" και να μιλήσει έξω από τα δόντια για τα χάλια και την έλλειψη δεοντολογίας στον τύπο. Να μιλήσει με τεκμηριωμένο τρόπο για την ανάγκη να μπουν επιτέλους κανόνες στο παιχνίδι της δημοσιογραφίας.

Όταν είδα στο περίπτερο 3.8% σκέφτηκα ότι ίσως θυμόμουν λάθος το προηγούμενο βράδυ. Θα μας τρελάνουν όλους! Πρέπει κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ να ενημερώσει τον κόσμο, και ειδικά όσους απείχαν από τις εκλογές, ότι από τον τύπο, και δη από τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ,  οι απέχοντες θεωρούνται υποστηρικτές της συντηρητικής ΝΔ. Να το καταλάβουν καλά πριν επιλέξουν αν θα ψηφίσουν ή όχι την επόμενη φορά.