25 Απρ 2012

Κατερίνα μην ακούς κανένα! Έστρεψες τον καθρέφτη προς τον Έλληνα, κάποιοι χάρηκαν κι άλλοι ...φοβήθηκαν.Με αφορμή ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο της Κατερίνας Μουτσάτσου, (I am Hellene!) ακολούθησε βροχή από σχόλια σε Twitter και  Youtube, ορισμένα μάλιστα με έκδηλη πικρία  και ειρωνεία. Θα προσπεράσω την κριτική για την αισθητική διότι τη βρίσκω αβάσιμη. Αντικειμενικά το  95% των viewers βαθμολόγησε θετικά το τελικό αποτέλεσμα. Θα προσπεράσω και τα άστοχα σχόλια περί λογοκλοπής διότι στην περιγραφή του βίντεο αναφέρεται σαφώς η πηγή έμπνευσης.

Ο διάλογος που ξετυλίγεται γύρω από το συγκεκριμένο βίντεο μας οδηγεί σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: τι σημαίνει να είσαι Έλληνας;

Θα πιάσω το κουβάρι από την απάντηση της Γεωργίας Λινάρδου "My name is Georgia and I’m not Hellene" και θα ξεκινήσω με παρόμοια ερωτήματα:
  • Ο Μπάτσος που βαράει όποιον βρει και όπου σταθεί είναι Έλληνας;
  • Ο κομματάρχης που διορίζει στο δημόσιο είναι Έλληνας;
  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ;
Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση.  Ελληνισμός ΔΕΝ είναι συνώνυμο της εργατικότητας ή της ιδανικής δημοκρατίας. Ο Ελληνισμός, ως φιλοσοφία που κατέρριψε αυτοκρατορίες, είναι κάτι άλλο.

Ας προσγειωθούμε λοιπόν στην πραγματικότητα, και ας έρθουμε στα ιστορικά ντοκουμέντα. Εκεί θα βρούμε τι είναι Έλληνας, και τι δεν είναι. Μετέφρασα αποσπάσματα από αυθεντικό ντοκουμέντο του 1830, άρθρο που περιγράφει τους Έλληνες που υμνήθηκαν στην Επανάσταση του 21.

Διαβάστε προσεκτικά, και συγκρίνετε το χθες με το σήμερα.

From the Foreign Quaterly Review
De L'empire grec et du jeune Napoleon. Paris. 1830
Sovereignty and final settlement of Greece
Pdf με το σκαναρισμένο κείμενο εδώ: Google Book  (σελίδα βιβλίου 510, σελίδα Pdf 542)

//ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΑΝΑΡΧΙΑ KAI ΒΑΡΒΑΡΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
"[...]Όσοι προτείνουν την εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα, δεν γνωρίζουν την άγνοια, τον εκφυλισμό και την ανηθικότητα των κατοίκων. Η όποια προσπάθεια για δημιουργία κράτους, απλώς θα αντικαταστήσει την Μουσουλμανική καταστολή με
μια αθεράπευτη αναρχία, ή μια βάρβαρη ολιγαρχία από ληστές και παράνομους.  Κάθε μικροπρεπής αρχηγός, που επίσημα ζούσε λεηλατώντας στα βουνά, περικυκλωμένος από μια συμμορία, θα αποκαταστήσει τον εαυτό του και θα ζει με ατέρμονο πόλεμο προς τους γείτονές του. Οι Κοτζαμπάσηδες του Μορέα, οι πιο διεφθαρμένοι και τυραννικοί άνθρωποι στην Ελλάδα, αν αποκτήσουν εξουσία θα διοικήσουν τις πόλεις και τα χωριά για δικό τους εγωιστικό όφελος[...].

//ΖΗΛΕΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΞΙΑ
 "Ορισμένοι Έλληνες του εξωτερικού που έλαβαν κατάλληλη μόρφωση και ταξίδεψαν στη δυτική Ευρώπη, και έχουν ταλέντο στη διοίκηση, αντιμετωπίζονται με ζήλια από τους τοπικούς αρχηγούς οι οποίοι αντιστέκονται σε κάθε σχέδιο για βελτίωση[...]."

//ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
 "Με κάθε τρόπο" λέει ο M. Fontanier, "μπορούσαν οι Κλέφτες και τα Παλικάρια να αποκτήσουν χρήματα. Τα πυρομαχικά του πολέμου ήταν εκτεθειμένα στην δημόσια αγορά. Τα άρματα που προορίζονταν για την άμυνα της χώρας ήταν αντικείμενο πώλησης, το ίδιο με τα ρούχα και το ψωμί που προορίζονταν για τους στρατιώτες. Είδα ναύτες που πολεμούσαν τον εχθρό, στον κόλπο του Lepanto, να σταματούν και να απειλούν να τα πουλήσουν στον Ιμπραήμ, αν δεν τους δώσουν τον μισθό τους"

//ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ
"Οι Έλληνες ποτέ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για μεγάλο χρονικό διάστημα για ένα ζήτημα, ούτε στην πιο δοξασμένη εποχή της ιστορίας τους."

Το δημοσίευμα καταλήγει σε συμπέρασμα, επικαλούμενο τον Όμηρο:

"Ουκ αγαθόν πολυκοιρανίη. Εις κοίρανος έστω, εις βασιλεύς». (Δεν είναι καλό πράγμα η πολυαρχία. Ένας ας είναι ο αρχηγός, ένας βασιλιάς. Ιλιάδα, Β 204)

Και κάπως έτσι μας φόρτωσαν τον ξενόφερτο Βασιλιά.


 
Συμπέρασμα: Ήταν αφελείς  ή φανατικοί;
  • Μάθε λοιπόν πως πολλοί κλέφτες και αρματολοί (από αυτούς που έχυσαν το αίμα τους που υμνήθηκαν από όλο τον πλανήτη) είχαν μια προκλητική σχέση με τα χρήματα. 
  • Στην Ελλάδα την εποχή εκείνη δεν είχαν Μπάτσους αλλά κάτι χειρότερο, τους Κοτσα-Μπάτσους ή Κοτζαμπάσηδες, τοπικούς τύρρανους. 
  • Όλα τα παραπάνω, καλώς ή  κακώς έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και συνδιαμορφώνουν τον όρο Έλληνας, δεν τον αναιρούν.
  • Και αν απορρίπτεις το "Έλληνας" επειδή απογοητεύτηκες από τη λαίλαπα της κομματοκρατίας, σκέψου αυτό: πόση απογοήτευση θα έπρεπε να έχει ο Καραϊσκάκης (που σκοτώθηκε από αδελφικό βόλι) και ο Κολοκοτρώνης (που τον έστειλαν φυλακή) ή παλιότερα ο Σωκράτης (που τον καταδίκασαν σε θάνατο). Ρωτώ λοιπόν: γιατί όλοι αυτοί αφυπνίστηκαν ως υπερήφανοι Έλληνες; Ήταν αφελείς και δεν έβλεπαν γύρω τους ή είχαν φανατική έξαρση;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΕΛΛΗΝ (Hellene);

Από εδώ λοιπόν, ξεκινά η μεγάλη παρεξήγηση. Όλοι συμφωνούμε πως η Παιδεία μας είναι για τα σκουπίδια, αλλά εξακολουθούμε την καταπίνουμε αμάσητη.
Ας γίνει σαφές ότι:

Έλληνας ΔΕΝ  σημαίνει 'άγιος', 'αδιάφθορος´ (διάβασε αντικειμενική κριτική εναντίον του ίδιου του Περικλή και θα καταλάβεις)
Έλληνας ΔΕΝ σημαίνει 'εθνικόφρων´,  'μισαλλόδοξος' και 'ρατσιστής' (βλέπε σημερινή ακροδεξιά)
Έλληνας ΔΕΝ σημαίνει 'παραγωγικότητα' και 'ανταγωνιστικότητα´ (βλέπε καπιταλισμός)
Έλληνας ΔΕΝ σημαίνει απλά 'δημοκράτης', σημαίνει κάτι ΠΟΛΥ διαφορετικό και παραπάνω από αυτό. (γνωστές οι προβλέψεις Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη για τον εκφυλισμό της δημοκρατίας)

ΣΥΝΕΠΩΣ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ;
Ο Ελληνισμός είναι μια σχολή σκέψης, που κατά καλή μας τύχη, είναι η ιστορία μας. Αυτή η σχολή σκέψης ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ αποτυπώθηκε στα συντάγματα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Τα συντάγματα που όπως γνωρίζουμε, δεν περιγράφουν ένα οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά αναγνωρίζουν θεωρητικά την ΙΣΟΝΟΜΙΑ και την ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ. Μήπως υποτιμάς τη δύση; Μήπως θεωρείς ότι το Σύνταγμα κάτι ξεπερασμένο ή αυτονόητο; Κάνε σήμερα μια βόλτα στο Ιράν, την Κίνα ή την Σαουδική Αραβία, προσπάθησε να υψώσεις τη φωνή σου στο καθεστώς, και θα με θυμηθείς.

Ελληνισμός όμως είναι ο εκφυλισμός και η αυτοκαταστροφή. Η διχόνοια των Ελλήνων που υμνήθηκε από τα Ομηρικά Έπη σε επίπεδο Θεών (μήλο της έριδος που έδωσε ο Πάρης στην Αφροδίτη κατόπιν "λαδώματος" και όχι αξιοκρατικά) και διχόνοια σε επίπεδο θνητών, αφού και οι Τρώες ήταν Έλληνες.  Το έπος όμως υμνεί τη συγκυρία μιας κρίσης που οδήγησε στη συνένωση όλων των Ελληνικών δυνάμεων.

Ο Ελληνισμός, υπηρετήθηκε με συνέπεια με το αίμα των Ελλήνων, στα καλά του, και στα κακά του, μέχρι σήμερα. Επέδρασε στην ΑΦΥΠΝΙΣΗ και την ΑΝΑΤΡΟΠΗ τυραννικών καθεστώτων και σκοταδιστικών ιδεών διότι αυτή ήταν η αποστολή του.

ΠΟΙΟΝ ΦΟΒΙΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ;
Ακούγεται κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Οι πολύ προσεκτικοί διαβάζουν ιστορία. Ο Ελληνισμός φοβίζει και "τρομοκρατεί" διαχρονικά το οικονομικό στερέωμα (και σήμερα τα ΜΜΕ που το εκπροσωπούν), ειδικά τώρα στην αυγή μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής αυτοκρατορίας.  Διαχρονικά ο Ελληνισμός έχει τη δυναμική για αφύπνιση και ανατροπή, βλέπε πτώση Περσικής Αυτοκρατορίας,  Αμερικ. ανεξαρτησία στον κόλπο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Γαλλική Επανάσταση στην καρδιά της Ευρωπαϊκής μοναρχίας κλπ.

Η υπονόμευση της Ελλάδος δεν γίνεται μόνο για λόγους γεωστρατηγικής αλλά και για λόγους οικειοποίησης και καταστολής των συμβόλων της. Πολύ χαρακτηριστικό το άρθρο του  G. Eliot το 1898 που προβλέπει την "Ενωμένη Ευρώπη" και τις "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης" να ξεκινούν συμβολικά, μέσα από  την στοχευμένη εξόντωση της χώρας που γέννησε τον πολιτισμό.

Διάβασε περισσότερα 
 Τι έγραφε το North American Review (1898) : ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ μέσα από την οικονομική εξόντωση της ΕΛΛΑΔΑΣ 

Update:  ο προηγούμενος τίτλος του άρθρου ήταν "Η απάντηση στο Είμαι Έλληνας!". Ξένο άρθρο: οι Έλληνες είναι ανήθικοι, παράνομοι και αθεράπευτα αναρχικοί. Είναι;"