Σελίδες

15 Ιαν 2009

Αδύναμες πλειοψηφίες και επίμονες μειοψηφίες

Καταγραφω 2 ενδιαφέροντα σχόλια του HomoSapiens (HS) με πολλές προεκτάσεις.

Σιωπηλές πλειοψηφίες
"...σήμερα μπορεί κανείς να αντιληφθεί αρκετές περιπτώσεις (βλ. πχ πανεπιστήμια), όπου υπάρχουν πολιτικά ανίσχυρες σιωπηλές πλειοψηφίες που επιθυμούν μετατόπιση από το status quo και επίμονες πολιτικά ισχυρές μειοψηφίες που υπερασπίζονται το status quo και εδραιώνουν την αδράνεια."-HS

Βλέπουμε επίσης πως σε κάθε δράση υπάρχει και η αντίδραση (Νόμος του Νεύτωνα). Οι καταλήψεις των σχολών από ισχυρές μειοψηφίες αποτελούν την αντίδραση στην δράση των καθηγητών μεταξύ οποίων επικρατεί επίσης μια ισχυρή μειοψηφία συντηριτισμού. Η πλειοψηφία των ακαδημαϊκών σιωπά, αισθάνεται ανίσχυρη να επιβάλλει την λογική της προόδου και η πλειοψηφία των μαθητών - φοιτητών να αισθάνεται εγκλοβισμένη σε αυτό το αδιέξοδο.

Επίμονες μειοψηφίες
"Η ιδέα των επίμονων "μειοψηφιών" είναι εξαιρετικά σημαντική... Αναμένουμε ότι οι επίμονες μειοψηφίες θα ισχυροποιηθούν και μέσω της συλλογικής δράσης θα κερδίζουν περισσότερο χώρο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Άλλωστε μία τέτοια μειοψηφία δεν φτιάξαμε κι εμείς :)."-HS
Δηλαδή βλέπουμε και τον αντίλογο. Πως ένας μηχανισμός ισχυρής μειοψηφίας (bloggers) μέσα από διαφανείς, δημόσιες και ανοιχτές τοποθετήσεις (διαδίκτυο) μπορούν να επηρεάσουν ριζικά τις εξελήξεις. Διαβάστε και στην εφημερίδα Guardian παλιότερο άρθρο (2006) σχετικά με την δυσανάλογα ισχυρή δύναμη των Bloggers στην διαμόρφωση των τάσεων.

2 σχόλια:

Homo Sapiens είπε...

Politics & blogs, political process & blogs.

Αυτή η θεματική είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η συλλογική διαδικτυακή δράση αναμορφώνει την πολιτική και τη μετατοπίζει σε νέα διάσταση (Politics of the 21st century?).
Στην Ελλάδα, η διερεύνηση των blog είναι σε πρώιμο στάδιο και κυρίως αφορά στην αναζήτηση της ταυτότητας και την οριοθέτησή τους, ως εναλλακτικό media (new social media). Άλλωστε, σε σχετικές συζητήσεις και ημερίδες που έχουν γίνει -συνήθως- οι εισηγητές προέρχονται από τον δημοσιογραφικό χώρο. Η σχέση των blog με την πολιτική διαδικασία δεν έχει απασχολήσει σε σημαντικό βαθμό το δημόσιο ενδιαφέρον και τους πολιτικούς επιστήμονες.
Αντιθέτως στην Αμερική, όπου τα blog είναι σαφώς σε πιο εξελιγμένο στάδιο, ύστερα μάλιστα και από μία διαδικασία "επαγγελματοποίησής" τους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση τους με το Political process, σε δημοσιογραφικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Πρόχειρα, θυμάμαι δύο paper που έχω στο e-library μου: Understanding the political influence of blogs, The power and politics of blogs (αν γράψετε τους τίτλους στο google θα δείτε τα σχετικά pdf.)

νομίζω ότι, το παρόν ιστολόγιο ή κάποιο συλλογικό blog μπορεί/ούν να εξελιχθεί/ούν ως χώροι συζήτησης, ανάλυσης, βιβλιογραφικής επισκόπησης κτλ σχετικά με αυτό το θέμα.

Υ.Γ Στην Ελλάδα, σημαντική επιτυχία σε επίπεδο δημόσιας παρέμβασης και "κοινωνικής αναφοράς" έχει το blog της G700. H μετάβαση από τα netroots στα grassroots μας ενδιαφέρει απόλυτα...

Panagiotis Peteinatos είπε...

Επειδή δεν έχω χρόνο τώρα να μελετήσω τα συγκεκριμένα papers θα ήθελα να επανέλθουμε στο θέμα στο μέλλον.

Ένα εναλλακτικό συμπέρασμα είναι "ισχυρές μειοψηφίες VS. επίμονες μειοψηφίες". Στην πράξη η πλειοψηφία στην συμμετοχή είναι ουτοπική, δηλαδή η συμμετοχή των πολλών στα κοινά με κοινές θέσεις είναι όνειρο θερινής νυχτός. Οι ενεργοί πολίτες συμμετέχουν αναγκαστικά σε μειοψηφίες που όταν δεν θέσουν από την αρχή αντικειμενικούς στόχους απογοητεύονται και αποτυγχάνουν.

Το "μυστικό" δηλαδή είναι ο "διαφωτισμός" και η σωστή ενημέρωση του ενεργού πολίτη ώστε να έχει την αυτογνωσία των πραγματικών του δυνάμεων. Ως μειοψηφία δεν πρέπει να υπερτιμάμε αλλά ούτε και να υποτιμάμε τις δυνάμεις μας.

Εδώ και καιρό με προβληματίζει η δημιουργία μιας κοινής προσπάθειας (υπερκοματικής ιδεολογίας) με σκοπό την αντικειμενική παρουσίαση τέτοιων ζητημάτων δημοκρατίας 2.0 με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Θα επανέλθω κάποια στιγμή με συγκεκριμένη πρόταση.