Σελίδες

18 Αυγ 2011

Ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου - απίστευτο σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ & ΝΔ!

Απίστευτο και όμως αληθινό!  Ο τάφος του Μ. Αλέξανδρου έχει ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο, από μια ανεξάρτητη ελληνική αρχαιολογική ομάδα, αλλά η ανασκαφή διακόπηκε με πολιτική παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (!)

Κυκλοφορεί ένα απίστευτο Video (το εντόπισα από το ιστολόγιο της Αριδαίας) στο οποίο η αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου μιλά για την περιπέτειά της.




Βλέποντας το παραπάνω βίντεο μένω άναυδος και δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ας μιλήσουμε πρώτα για το ιστορικό κομμάτι.



α) Η όαση Σίουα [1] - που έγιναν οι ανασκαφές- δεν αποτελεί έκπληξη. Οι πηγές αναφέρουν την επιθυμία του Αλεξάνδρου να ταφεί εκεί, και είναι λογικό, αφού το μαντείο του Άμμωνα Δία στην όαση αυτή έπαιξε ξεχωριστό ρόλο στη ζωή του. Η τοποθεσία αυτή είναι η νούμερο 1 υποψήφια.

 β) Έτσι λοιπόν υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου κ. Λιάνα Σουβαλτζή - χωρίς κρατική χρηματοδότηση - πριν 15 χρόνια, ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο σημείο αυτό.

Στη μέση του πουθενά - ω του θαύματος! - εντόπισαν έναν τεράστιο Μακεδονικό τάφο 523 τετραγωνικά μέτρα, το μακεδονικό σύμβολο της Δυναστείας, το άστρο, που περιβάλλεται από ρόμβο. Εντοπίστηκαν ολόγλυφα αγάλματα των λεόντων  και άλλα σύμβολα βασιλικής εξουσίας. Και φυσικά βρέθηκαν επιγραφές που πιστοποιούν το γεγονός. Όλα τα ιστορικά στοιχεία "φωνάζουν" από μακριά τις λέξεις Μακεδονία + Αλέξανδρος. Το μόνο που έλειπε ήταν να αλοκληρωθούν ανασκαφές στο υπόγειο, το κύριο σώμα του τάφου, που δεν αποκλείεται να βρεθούν συνταρακτικά στοιχεία, όπως πχ. το ταριχευμένο σώμα του Αλεξάνδρου!

γ) Εδώ και 15 χρόνια, με αδικαιολόγητη παρέμβαση του ελληνικού κράτους,  έχουν σταματήσει οι ανασκαφές και έχουν εγκαταληφθεί οι εργασίες! Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν επί ΠΑΣΟΚ (Σημίτη) και εξακολούθησαν επί ΝΔ Καραμανλή (ναι, επί ημερών του "Μακεδόνα" πρωθυπουργού μας!).

δ) Η υπεύθυνη των ανασκαφών (κα Σουβαλτζή)  μίλησε προσωπικά με πολλά κυβερνητικά στελέχη προσπαθώντας να βγάλει άκρη. Μας μεταφέρει ένα εξαιρετικό ανθολόγιο με απαντήσεις που έχει λάβει. Διαβάστε και θαυμάστε τους πολιτικούς μας!

  • ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Υπ. Εξωτ - ΠΑΣΟΚ): καλύτερα να "μη μιλάμε για τάφο Μ. Αλεξάνδρου γιατί δημιουργεί εθνισμό"!!! "να ρίξουμε τους τόνους" για τη σημασία του ευρήματος. 
  • ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπ. Πολιτισμού - ΠΑΣΟΚ): ένας εκ των δύο εκτελεστικών οργάνων στην εντολή διακοπής των ανασκαφών
  • ΤΑΤΟΥΛΗΣ (Υφυπ. Πολιτισμού - ΝΔ): "εγώ το προχώρησα μέχρι που έπεσα σε τοίχο, κάποιοι το σταματούν
  •  Ξένοι αρχαιολόγοι και δημοσιογράφοι: "δυστυχώς είστε άτυχη που είστε Ελληνίδα, αν ήσασταν από Αμερική ή Ισραήλ θα μπορούσατε να συνεχίσετε το έργο σας"

Τα συμπεράσματα δικά σας!


[1] Γιατί στην όαση Σίουα (ή Σίβα);  Siwa Oasis (Arabic: واحة سيوة‎ Wāḥat Sīwah, Siwi: Isiwan)

  • Πρώτον, επειδή ο ίδιος ο Αλέξανδρος είχε εκδηλώσει την επιθυμία να ταφεί εκεί. 
  • Δεύτερον,  οι ιστορικές πηγές αναφέρουν το "περίεργο" γεγονός κατά το οποίο ο Αλέξανδρος αντί να στραφεί ανατολικά να κατακτήσει την Περσία, οδεύει πρώτα νότια προς στην Αίγυπτο επισκεπτόμενος με ιδιαίτερη αγωνία (!) το περιβόητο  Μαντείο του 'Αμμωνα Δία στην όαση Σίουα. Είναι γνωστό πως η μητέρα του Αλεξάνδρου Ολυμπία ήταν Ιέρεια αποκρυφιστικών τελετών (έτσι γνωρίστηκε με τον Φίλιππο). Είχε πείσει τον γιο της Αλέξανδρο από μικρό παιδί να πιστεύει πέρα για πέρα πως ήταν γιος του Δία. Μάλιστα, ως τα 14 του χρόνια, ο Αλέξανδρος εκπαιδευόταν ως μαθητευόμενος ιερέας (ώσπου τον ανέλαβε ο Αριστοτέλης). Στην όαση Σίουα εντοπίζονταν το πιο σημαντικό μαντείο του Άμμωνα-Δία της αρχαιότητας. Για τον Αλέξανδρο η όαση αυτή είχε την ίδια σημασία που θα είχε για έναν Χριστιανό να επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα.
Update 18/8/11: πρόσθεσα και τη θέση του Βενιζέλου για το ζήτημα.