Σελίδες

14 Ιουλ 2011

Δυο απορίες προς το Υπουργείο Παιδείας


Το νομοσχέδιο γενικά έχει εξαιρετικά σημεία, αλλά και πολλές ασάφειες. Φοβάμαι συχνά, λύνουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας νέα.

Κατέθεσα λοιπόν 2 απορίες στο Blog του Υπουργείου Παιδείας ευελπιστώντας για πειστικές απαντήσεις. (το σχόλιο ακόμα αναμένει έγκριση από τον διαχειριστή)

Απορία 1η: όταν λέμε ποιοτικά συγγράμματα εννοούμε συνήθως τα διεθνούς κύρους αναγνωρισμένα Textbooks, των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι Ελλήνων μελών ΔΕΠ. Η απορία λοιπόν είναι, πως τέτοιες μεταφράσεις θα μπορούν θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο;

Παράδειγμα: η ανατομία του Netter ή του Gray θεωρούνται ΜΟΝΑΔΙΚΑ βιβλία στο είδος τους λόγω της εικονογράφησης. Μετά το 2014 θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα βιβλία ο Έλληνας φοιτητής ή θα κληθούν τα μέλη ΔΕΠ να αρχίζουν να ζωγραφίζουν!

Απορία 2η: η ρίζα του προβλήματος της μονοκαλλιέργειας του «ενός συγγράμματος» ποια είναι; Είναι η διανομή των συγγραμμάτων που πρέπει να αλλάξει ή τα θέματα εξετάσεων/αξιολόγησης τα οποία ωθούν στην αποστήθιση από ένα και μόνο βιβλίο;

Φοβάμαι, γυρνάμε στις εποχές που ο καθηγητής βάζει έτσι και αλλιώς θέματα από ένα βιβλίο, αλλά ο φοιτητής δεν θα έχει τη δυνατότητα να το προμηθευτεί δωρεάν (χωρίς να του βγουν τα μάτια στην οθόνη του υπολογιστή).