Σελίδες

26 Απρ 2012

Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης: περισσότερος διαφωτισμός (Ελληνισμός) ή περισσότερος σκοταδισμός;


"Hellenism is still a process and will be till the end of time"
K Moutsatsou - I am Hellene

"Ο Ελληνισμός εξακολουθεί να είναι μια διαδικασία, μια εξέλιξη, και θα είναι ως το τέλος των καιρών"
 

Σήμερα είμαστε στην αυγή μιας νέας σκληρής παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας, και, κατά σύμπτωση, στο μάτι του κυκλώνα. Στην Ευρώπη τα δημοψηφίσματα αρχίζουν να θεωρούνται ταμπού, επανέρχονται κεφαλικοί φόροι (χαράτσια) και στις ντιρεκτίβες της ΕΕ για το eGov αντικατέστησαν τη λέξη "πολίτες" (citizens) με τη λέξη "πελάτες" (clients). Αν το δεις από ψηλά, η εικόνα που πλησιάζει φαίνεται τρομακτική. Σε τέτοιες κομβικές εποχές, οφείλουμε να επιλέξουμε: περισσότερο διαφωτισμό ή περισσότερο σκοταδισμό. Και δεν υπάρχει διαφωτισμός χωρίς το φως, χωρίς δηλαδή τον Ελληνισμό. (Υπάρχει βέβαια και μια άλλη πηγή φωτός, που είναι πιο ατομική και πιο διεισδυτική).

 Όπως πολύ σωστά απάντησε η Κατερίνα Μουτσάτσου, σχολιάζοντας το περιβόητο -πλέον - βίντεο, είπε πως δεν εστιάζει στο παρελθόν της Ελλάδος, αλλά στο μέλλον της ανθρωπότητας, που ελπίζει (όπως οι περισσότεροι από εμάς θέλω να πιστεύω) σε περισσότερο Ελληνισμό και όχι σε λιγότερο. Βέβαια, το βίντεο προφανώς εστιάζει
στα θετικά, και δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά σε όσους το αισθάνονται έτσι.

Η απαθής (ως αρνητική) στάση των ΜΜΕ δεν με εξέπληξε. Ούτε η απάντηση των συστημικών δημοσιογράφων στο διαδίκτυο. Με λύπη μου όμως βλέπω τέτοια άρθρα από σπουδαγμένους ανθρώπους, όπως αυτό εδώ The nothingness of the "I am Hellene"  που βέβαια  παίρνουν και την απάντηση που τους αξίζει, όπως αυτή εδώ “The nothingness of missing the point” (because now we are talking).

ΕΛΛΗΝΑΣ
Το έγραψα και στην προηγούμενη δημοσίευση, θα το γράψω και τώρα. Όλοι ξέρουμε ότι η Παιδεία που μας διδάσκουν στα σχολεία είναι για τα σκουπίδια. Το διαπιστώνει κανείς εύκολα κάνοντας μια γύρα στα blogs και διαβάζοντας τις άστοχες προσδοκίες και τις ερμηνείες γύρω από τη λέξη "Έλληνας". Πρέπει, λένε μερικοί, να ντρεπόμαστε γι'αυτό που είμαστε, να δουλέψουμε περισσότερο και να μην ντροπιάζουμε την Ευρώπη με τη διαφθορά και τη μειωμένη μας ανταγωνιστικότητα.
Αγαπητοί, τι ακριβώς σημαίνει "Έλληνας" στον ρου της Ιστορίας, το έχουμε καταλάβει;

1. Έλληνας στην ιστορία σημαίνει "παραγωγικός εργάτης";
Και ρωτώ, αφελώς, μήπως η παραγωγικότητα τους προηγούμενους 20 αιώνες  ήταν λυμένο ζήτημα; Μήπως τώρα προέκυψε ξαφνικά; Και μην μου πείτε ότι τότε είχαν δούλους, γιατί σήμερα έχουμε το "αυτόματον" που είχε προβλέψει ο Αριστοτέλης, μηχανήματα που αντικαθιστούν χιλιάδες χέρια εργασίας.
Αν η σημερινή Γερμανίδα καγκελάριος ήταν στη θέση του Περικλή, η παρακαταθήκη του Ελληνισμού θα ήταν κείμενα για τα μουλάρια (ποια είναι πιο αποδοτικά) και για τους δούλους (ποιες φυλές είναι εργατικότερες και γιατί). Οι Έλληνες όμως, μπροστά σε παρόμοια προβλήματα, αποφάσισαν να δώσουν απαντήσεις θέτοντας διαφορετικές προτεραιότητες.

2. Έλληνας στην ιστορία σημαίνει "άγιος" ή "αδιάφθορος";
 Και τότε ποιοι σκότωσαν τον Σωκράτη; Βρείτε την ευκαιρία να διαβάσετε αντικειμενική κριτική για τον Περικλή, και τη δημοκρατία του "ενός ανδρός"; Μήπως ήταν "ανοιχτός" ο τρόπος που αποκτούσε κάποιος την ιδιότητα του πολίτη; Τότε δεν εμφανίστηκαν πολιτικά παιχνίδια, αδικίες και εκμετάλλευση;

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Και ρωτώ: τελικά τι σημαίνει Ελληνισμός;
Μήπως όλα αυτά τα αρνητικά αναιρούν το μεγαλείο του;
Προτείνω και πάλι να προσγειωθούμε στα ιστορικά ντοκουμέντα. Ξεχνάμε, φίλοι μου, πως ο Ελληνισμός ως σχολή σκέψης ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ αποτυπώθηκε στα συντάγματα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Τα συντάγματα που όπως γνωρίζουμε δεν περιγράφουν ένα οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά αναγνωρίζουν την ΙΣΟΝΟΜΙΑ και την ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Ο Ελληνισμός, ως φιλοσοφία, χτίστηκε γύρω από το ερώτημα: ποια είναι η διαφορά του ελεύθερου πολίτη από τον δούλο. Η σύγχρονη δύση απέκτησε κάποιες ελευθερίες, στον βαθμό που ενσωμάτωσε την ψυχή του πανανθρώπινου Ελληνισμού. Βέβαια αν σε έβλεπε ο Σωκράτης να δουλεύεις 8-10 ώρες κάθε μέρα και να ψηφίζεις "εκπρόσωπο" 1 φορά στα 4 χρόνια, θα σε έβλεπε περισσότερο ως δούλο, παρά ως ελεύθερο πολίτη.

Συμπέρασμα: η δύση σήμερα χρειάζεται περισσότερο Ελληνισμό, όχι λιγότερο. Μια πανανθρώπινη αφύπνιση χωρίς μισαλλόδοξες εθνικιστικές κορώνες! Και ας γίνει σαφές πως η ακροδεξιά θα μείνει στην ιστορία για τις Ναζιστικές καταβολές της, όχι τις Ελληνιστικές. Διότι ο Ελληνισμός σε οδηγεί στην αυτοθυσία, δηλαδή να γίνεις εσύ θυσία, και όχι να θυσιάσεις τους άλλους, για τα ιδανικά σου.



Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΩΣ ΣΗΝΗΘΕΙΑ: ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ
Το ουράνιο τόξο που διαρκεί πάνω από 15 λεπτά, δεν το προσέχει πια κανείς.        Βόλφγκανγκ Γκαίτε 1749-1832

"Ειρωνίνη, εξαίρετο ναρκωτικό" 
 ‏ @MSkoyot (Twitter)

Σε όσους συνήθισαν να υποτιμούν και να ειρωνεύονται χαρακτηρίζοντας "προγονοπληξία" την επιστροφή στις ρίζες του δυτικού πολιτισμού, θέτω 2 ερωτήματα:

Μήπως υποτιμάς την Ελλάδα ή τη Δύση;
Μήπως τη θεωρείς διεφθαρμένη, ξεπερασμένη ή αυτονόητη; Κάνε μια βόλτα σε Ιράν, Κίνα ή Σαουδική Αραβία και προσπάθησε να υψώσεις τη φωνή σου, και μετά ξαναπέρασε μια βόλτα από εδώ να διαπιστώσεις ποια ήταν η επιρροή του Ελληνισμού στη δύση.

Μήπως σοκάρεσαι με το μέγεθος της διαφθοράς;
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η διαφθορά και η αυτοκαταστροφή των σύγχρονων Ελλήνων είναι κάτι πρωτόγνωρο. Όλοι αυτοί απλώς δεν έτυχε να διαβάσουν τα Ομηρικά Έπη, ή τα διάβασαν και δεν κατάλαβαν τίποτα (κάτι γράψαμε παραπάνω για την Παιδεία στα σχολεία). Ξεχνούν πως ο Πάρις "λάδώθηκε" για να ψηφίσει την Αφροδίτη (εφήμερη απόλαυση) και όχι την Αθηνά (σοφία). Από εκεί ξεκινούν όλα. Όλοι αυτοί οι κύκλοι δεν είναι κάτι καινούριο, είναι στοιχεία που συνυπάρχουν στον όρο Έλληνας, δεν τον αναιρούν. Ήταν λάθος του Ελευθέριου Βενιζέλου να πει "Η νίκη είναι σίγουρη και ο θρίαμβος δεδομένος" μετά τον διπλασιασμό της Ελλάδος, αλλά πριν τη μικρασιατική καταστροφή. Η Νίκη δεν είναι ποτέ σίγουρη, ούτε ο θρίαμβος δεδομένος. Όταν κατά καιρούς υπάρχει και κάποιος Θεμιστοκλής που συγκυριακά "πειθαναγκάζει" το πλήθος να ψηφίσει μια σωστή απόφαση (κατασκευή πλοίων) και πολίτες έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για την ελευθερία τους, ακολουθούν και λαμπρές δόξες (συντριβή Περσών). Αρκεί να υπάρχουν οι σωστοί θεσμοί. Ο κύκλος αυτός εναλλάσσεται με δόξες και φθορές, πρώτα σε επίπεδο ηθικής, και μετά σε επίπεδο υλικό.

Αυτοκαταστροφή και Αφύπνιση
Καλά και κακά συνυπάρχουν, και δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο Ελληνισμός είναι μια σχολή σκέψης αλώβητη στην διάρκεια των αιώνων. Ο Ελληνισμός όμως έχει την τάση της αυτοκαταστροφής (αυτό που ζούμε σήμερα στη Ελλάδα και στη Δύση) αλλά και της αφύπνισης. Περισσότερος Ελληνισμός στη Δύση, σημαίνει στροφή στην αυθεντική πηγή, σημαίνει περισσότερος διαφωτισμός και ανάδειξη των  θεμελιακών ζητημάτων της κοινωνίας: τι δημοκρατία θέλουμε, τι θεσμούς θέλουμε, ποια ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατέψουμε κλπ.

Έλληνες ή Γραικοί;
Υπάρχουν βέβαια Γραικοί, αλλά υπάρχουν και Έλληνες. Εξαρτάται που εστιάζεις. Και επειδή κατά τον Αριστοτέλη οι Γραικοί (γηραιοί) ήταν οι αρχαιότεροι των Ελλήνων, και όχι οι γραικύλοι, ας κάνουμε δίλημμα πιο ορθό: Έλληνας ή Ραγιάς; [1] Και προκύπτει έτσι αυθόρμητα το επόμενο ερώτημα: ο Καραϊσκάκης και ο Κολοκοτρώνης ήταν αφελείς ή φανατικοί; Διότι αν και αγράμματοι τελικά εστίασαν στην ουσία, στην αφύπνιση του Έλληνα που κρύβει μέσα του κάθε Ραγιάς. Και μην ξεχνάς, πως και οι δυο ως το τέλος ταλαιπωρήθηκαν πολύ από την σκοτεινή όψη του Ελληνισμού.

Σημειώσεις:
[1] Ραγιάς: η λέξη ράγι στα Αραβικά σημαίνει κοπάδι. Ραγιάς ήταν ο περιφρονητικός όρος που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για τους μη μουσουλμάνους κατοίκους της Τουρκίας. Είχαν ελάχιστα δικαιώματα και ήταν υποχρεωμένοι να προσκυνούν τους Τούρκους και να καταβάλλουν κεφαλικό φόρο, το λεγόμενο "χαράτσι".
Ραγιαδισμός: το πνεύμα της υποταγής και της εξάρτησης, η τάση του ανθρώπου να υποχωρεί και να υποδουλώνεται χωρίς αγώνα.

Διάβασε επίσης

Κατερίνα μην ακούς κανένα! Έστρεψες τον καθρέφτη προς τον Έλληνα, κάποιοι χάρηκαν κι άλλοι ...φοβήθηκαν. 

Τελευταία ενημέρωση: 1/5/12