Σελίδες

19 Δεκ 2008

Το σύνταγμα της Ελλάδος: για γέλια ή για κλάματα;



Θα σας πω αναλυτικά το χρονικό της ανακάλυψης της παραπάνω εικόνας, γιατί για εμένα έχει σημασία. Σήμερα είχα την έμπνευση να δημιουργήσω τούτο το νέο προσωπικό μου Blog με σκοπό την ανάπτυξη ιδεών και προτάσεων για θεσμούς Συμμετοχικής Δημοκρατίας. Σκεφτόμουν ότι αν έχει κάποιο νόημα η συμμετοχή μας στα κοινά, αν έχει κάποιο νόημα όλη η καταστροφή και ο χαμός που ζούμε τις τελευταίες ημέρες τότε αυτό θα είναι να βρούμε λύσεις για την αναβάθμιση της δημοκρατίας. Ο αγώνας που αξίζει περισσότερο είναι αυτός που θα πετύχει να λειτουργούν οι θεσμοί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η καθημερινή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Πριν όμως μιλήσουμε για αλλαγές στους θεσμούς, σκέφτηκα, δεν πρέπει πρώτα να μελετήσουμε τις βασικές αρχές του σημερινού πολιτεύματος; Και ποιό είναι το καλύτερο βιβλίο; Φυσικά το Σύνταγμα, σκέφτηκα. Με βαθυστόχαστη διάθεση λοιπόν και ερευνητικό πνεύμα ξεκίνησα το ταξίδι μου στην κεντρική ιστοσελίδα Parliament.gr αναζητώντας βαθύτερα νοήματα πίσω από τις λέξεις. Καταλαβαίνετε τώρα πόσο "γειώθηκα", κατά το κοινώς λεγόμενο, όταν υπό τον τίτλο "Διάκριση των εξουσιών" διαβάζω τον νομοθέτη να αναρωτιέται, άραγε η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια; http://www.parliament.gr/politeuma/syntagmaDetails.asp?ArthroID=28

Η αμηχανία μου ήταν μεγάλη διότι δεν ήξερα τι να κάνω μπροστά σε ένα τέτοιο ορθογραφικό λάθος. Να γελάσω; Να το προσπεράσω ή να γυρίσω τον κόσμο ανάποδα; Να απευθυνθώ σε κάποιον, σε ποιόν; Ποιός είναι υπεύθυνος για αυτή την ιστοσελίδα; Ποιός έχει την ευθύνη; Τόσο καιρό κανένας άλλος πριν από εμένα δεν διάβασε το Ελληνικό Σύνταγμα από την επίσημη ιστοσελίδα; ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Ποτέ κανένας δεν παραπονέθηκε ή κανένας δεν θεώρησε σκόπιμο να το διορθώσει; Υπάρχουν και άλλα τέτοια ορθογραφικά;

Τότε, ήρθε η αποκάλυψη. Μέσα σε λίγα λεπτά αισθάνθηκα μέσα μου τις προεκτάσεις αυτού του μπάχαλου που λέγεται "Ελληνική Δημοκρατία". Ήταν ένα συναίσθημα που σου λέει ότι στην Ελλάδα κανένας δεν έχει συγκεκριμένη ευθύνη για τίποτα. Κανένας δεν γνωρίζει που να απευθυνθεί όταν εντοπίσει ένα πρόβλημα. Και αν παραπονεθεί τελικά κανένας δεν λογοδοτεί. Τα ακατάλληλα άτομα καταλήγουν σε θέσεις κλειδιά και ο κόσμος, ο πολύς κόσμος απλά κοιτάζει αμήχανα από έξω χωρίς να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει τα λάθη που βλέπει γύρω του.

Τελικά μετά από κάποια έρευνα στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι δεν είναι ούτε ατυχία, ούτε αναποδιά το συγκεκριμένο ορθογραφικό λάθος. Όπως γράφει και ο μπλογκερ Διαγόρας:

«Αχ, αυτό το PDF με το Σύνταγμα της Ελλάδας, το φτιαγμένο από τους αναξιοκρατικά διορισμένους, αργόσχολους, βαριεστημένους, ανίκανους δημόσιους υπάλληλους που στελεχώνουν τη Βουλή των Ελλήνων. Χρόνια τώρα το βλέπω να κυκλοφορεί, και κανείς μέσα στη βουλή δεν έχει την τσίπα να διορθώσει τα χάλια του.»
Διαγόρας (Diagoras.wordpress.com)
Σχόλιο στην ιστοσελίδα http://roides.wordpress.com/greek_constitution/

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες φίλε μου. Αναρωτιέμαι όμως, έχεις προβληματιστεί καθόλου για τις ευθύνες του κόμματος σου για τα χάλια της Ελλάδας. Έχεις σκεφτεί τι ακριβώς έχεις παιχτεί τα τελευταία 35 χρόνια; Έχεις σκεφθεί αν το πολιτικό σύστημα και η "αντιπροσωπευτική δημοκρατία" εντός ή εκτός εισαγωγικών είναι μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος;
Ρίξε μια ματιά και εδώ (http://snurl.com/f9h4j) που είναι η δική μου άποψη και το ξανασυζητάμε...

Ανώνυμος είπε...

Και θα μου επιτρέψεις να κάνω λίγο χιούμορ. Το πολίτευμα μας (άχρηστο και επικίνδυνο κατά την γνώμη μου) θεμελιώνεται στο Σύνταγμα. Ποιος από τους 300 διαπλεκόμενους της βουλής θα κάνει την επεξεργασία και την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Παυλόπουλος ή ο Βενιζέλος!... :-)))
Για αυτό σου λέω πρέπει όλοι οι νέοι άνθρωποι, ακόμα και οι εγκλωβισμένοι στον δικομματισμό και το καθεστώς πολιτικό σύστημα, να στρέψουμε το βλέμμα μας προς άλλη κατεύθυνση. Οι κοινωνίες και ολόκληρος ο πλανήτης ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ!..

Panagiotis Peteinatos είπε...

Αγαπητέ Φώτη,

Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις, αλλά είμαι σκεπτικός ως προς την λύση που προτείνεις.

Στα άρθρα αλλά και τις παρεμβάσεις που συμμετέχω μέσω διαδικτύου είτε ατομικά είτε συλλογικά επικεντρώνομαι σε θέματα αυστηρής κριτικής του δικομματικού συστήματος και δει, του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο "Πως λειτουργούν σήμερα οι Τοπικές Οργανώσεις"
http://web4democracy.blogspot.com/2008/12/blog-post.html αλλά και η συλλογή 159+1 υπογραφών σχετικά με την υποστήριξη της διαγραφής του κ. Σημίτη http://e-pasok.forumotion.com/forum-f5/topic-t165.htm#507 με ομαδική επιστολή που υπογράμμιζε την ανάγκη ανοιχτής ρήξης με τις οπισθοδρομικές και δεξιές νοοτροπίες ακόμα και μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι ο αγώνας που αξίζει περισσότερο είναι εκείνος για την προσπάθεια εκδημοκρατισμού των κομμάτων εξουσίας και τον εμπλουτισμό των θεσμών από νέους κανόνες συμμετοχικής δημοκρατίας ώστε όλοι οι ενεργοί πολίτες να αποκτήσουν θεσμική φωνή. Μέσα στο σοσιαλιστικό κίνημα παγκοσμίως εκτιμώ πως υπάρχει η "μαγιά" αλλά και η δυνατότητα για μια τέτοια δημοκρατική ανατροπή. Είμαι ρεαλιστής και δεν πιστεύω πως έτσι θα λυθούν τα προβλήματα της ανθρωπότητας αφού ο άνθρωπος είναι από την φύση του άπληστος και πονηρός. Ελπίζω κατ' αρχήν σε έναν περισσότερο ανθρώπινο καπιταλισμό με υψηλού επιπέδου κοινωνικές παροχές στην παιδεία, την υγεία και τη δικαιοσύνη, κατά τα πρότυπα άλλων δυτικών κρατών.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον εδώ και καιρό τις δράσεις του The Zeitgeist Movement (http://www.thezeitgeistmovement.com). Ωστόσο είμαι σκεπτικός διότι παρακολουθώντας το γνωστό ντοκιμαντέρ, πέρα από τις εύστοχες διαπιστώσεις, δεν προτείνεται ένα εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο μπορούμε να υιοθετήσουμε. Να φύγουμε από τον δικομματισμό να πάμε που? Σε πολιτικό επίπεδο δηλαδή δεν δίνονται απαντήσεις και αυτό είναι με κάνει σκεπτικό.