Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο του Θ. Καρούνου (Συντονιστής Δράσεων Πληροφορικής, Διαδικτύου και Νέων Τεχνολογιών ΠΑΣΟΚ) Δύο βασικές αντιφάσεις των social media και μια υπόσχεση στα πλαίσια της πρωτοβουλίας συνέχισης του διαλόγου για τα αποτελέσματα της ημερίδας “Social Media και Επικοινωνία “
Κατ’ αρχήν θα συμφωνήσω με όσα υπογραμμίζονται στο άρθρο αλλά και στα υπόλοιπα σημεία της παρουσίασης του Θ. Καρούνου στην ημερίδα. Πράγματι αυτή είναι η πραγματικότητα, τουλάχιστον για την Ελλάδα.
Σχετικά με τον αντιδημοκρατικό και νοσηρό τρόπο που δημιουργούνται κοινωνικά δίκτυα εντός των πολιτικών κομμάτων σας παραπέμπω και στο πρόσφατο άρθρο της Αθηνάς Μαλαγανδρή Η «τραυματισμένη» δημοκρατία μας και το χρέος της δικής μου γενιάς .
Ας μιλήσουμε όμως για τα κόμματα εξουσίας και ας μιλήσουμε συγκεκριμένα για το ΠΑΣΟΚ (αφού η ΝΔ έχει το ακαταλόγιστο). Τι κάνει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την δύναμη των νέων τεχνολογιών και της συμμετοχής του κόσμου στα κοινά;
Για παράδειγμα η αναγγελία μιας ιστοσελίδας ανοιχτής διαβούλευσης (dialogos.pasok.gr ) έχει νόημα ΜΟΝΟ όταν ταυτόχρονα υπάρχει συντονισμένη δουλειά από μια τεχνική ομάδα που παίζει και ρόλο οργανωτικό. Μια ομάδα που θα στέλνει συνεχώς προσκλήσεις με σκοπό να ενημερώσει και να συνομιλήσει με ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ώστε να τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν στον διάλογο. Στο τέλος θα συμμετάσχει ένα ποσοστό από τους προσκεκλημένους ανεξάρτητα από την καλή ή κακή ιεραρχία του πολιτικού μας συστήματος. Για παράδειγμα έχουν ενθαρρυνθεί σε προσωπικό επίπεδο όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες και να συμμετάσχουν στο wikipolitics.gr; Εκτός δηλαδή από την κακή μας μοίρα και το πρόβλημα της «οργάνωσης των πολιτικών συστημάτων» θα πρέπει να δούμε κατάματα και τις ευθύνες της τεχνικής / οργανωτικής ομάδας η οποία θα πρέπει να διαχειρίζεται με λεπτότητα, διπλωματία αλλά και αποτελεσματικότητα τέτοια ζητήματα ώστε να ενθαρρύνει εκείνους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ένα κίνημα ανοιχτής διαβούλευσης. Η ιστοσελίδα από μόνη της δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα. Μακροπρόθεσμα, μέσα από προσχηματικούς διαδικτυακούς διαλόγους οι πολίτες γίνονται δύσπιστοι απέναντι στις νέες τεχνολογίες.
Επίσης σε όλες τις προσπάθειες ανοιχτής διαβούλευσης είναι απαραίτητη η ύπαρξη επώνυμης της ομάδας υπευθύνων για κάθε project ξεχωριστά. Είναι απαράδεκτο να επεμβαίνει κάποιος διαχειριστής με ψευδώνυμο πχ. admin και να σχολιάζει ανώνυμα σαν να φοράει κουκούλα στο πρόσωπο. Αυτό επισημαίνεται και στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται μέσω του e-demorcacy.org. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει μια ομάδα μέσα στο ΠΑΣΟΚ που να λειτουργεί υπό τον γενικό τίτλο πχ *DIALOGOS* Volunteer Group και εκεί να στελεχώνονται άτομα τα οποία ΠΟΤΕ δεν θα λογοδοτήσουν γιατί ΠΟΤΕ δεν θα συνδεθεί το όνομά τους με μια συγκεκριμένη προσπάθεια. Στην ουσία δεν ενδιαφέρει κανέναν ποιος τεχνικός είναι καλύτερος από τον άλλον. Αντίθετα μας ενδιαφέρει ποια ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ είναι καλύτερη από την άλλη. Δεν νομίζω να επέβαλε κάποιο πολιτικό σύστημα στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία bbpress αντί του joomla και του phpBB που χρησιμοποιούν όλοι οι επαγγελματίες που σέβονται τον εαυτό τους. Δεν νομίζω ότι αυτές οι σημαντικές αποφάσεις είναι προσωπικές πρωτοβουλίες κάποιου πολιτικού. Μια τεχνική ομάδα μπορεί είτε να αντανακλά το φθαρμένο πολιτικό σύστημα και να προωθεί «κλειστές» παρέες και παρεϊστικες αποφάσεις είτε να προωθεί την δημοκρατική συμμετοχή των πολλών σε διάφορα επίπεδα αποφάσεων. Η τεχνική ομάδα μπορεί, αν θέλει, να πάρει διπλωματικές πρωτοβουλίες και να κάνει τεχνικούς χειρισμούς που θα σέβονται την πλειοψηφία ώστε να γίνουν τα πρώτα σημαντικά βήματα ανοιχτής διαβούλευσης ανεξάρτητα από την ιεραρχία του πολιτικού μας συστήματος.
Παναγιώτης Πετεινάτος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου