Σελίδες

23 Νοε 2009

Επιλογή Γενικών Γραμματέων: ανάλυση με κριτική ματιά

Μεταφέρω μια ενδιαφέρουσα κριτική ανάλυση για τον τρόπο επιλογής και τα προσόντα των γενικών γραμματέων. Συμφωνώ με τον Thepo στο γεγονός ότι είναι άλλο να ξέρεις ότι είσαι αποκλεισμένος και άλλο να σου λένε έλα μαζί μας να βοηθήσεις και στο τέλος να μένεις πάλι απ' έξω. Τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι προσεκτικά διότι θα έρθει μπούμερανγκ. Η δημόσια διαβούλευση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση χρειάζονται σωστό σχεδιασμό. Αν δεν υπάρχει συνέπεια κατά την υλοποίηση το αποτέλεσμα θα είναι δυσάρεστο.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο από to blokaki by Thepos

Το blokaki ποτέ δεν έκρυψε την υπερ της εκλογής του ΠΑΣΟΚ αυτήν την φορά στην κυβέρνηση αλλά ποτέ δεν έπαψε να έχει και μια στάση κριτική απέναντι στα τεκταινόμενα από την 4η Οκτωβρίου και μετά.Σκοπός μου είναι να βοηθήσω την χώρα αυτή να μπει επιτέλους σε έναν σωστό δρόμο ανάπτυξης και προόδου που να δώσει το δικαίωμα στα παιδιά όλου του κόσμου να κοιτάξουν, αν όχι άμεσα ίσα αλλά σε μια προοπτική, στα ίσα τον "ήλιο". Να δω τον πατέρα μου αλλά και εμένα μεθαύριο να γερνάμε με αξιοπρέπεια. Να μην φοβάμαι να αρρωστήσω.Να έχω το δικαίωμα της πρόσβασης όπως όλοι στην πληροφόρηση στην δημιουργία και γιατί όχι και στην επιτυχία.Για την αποτυχία δεν μιλάω γιατί είναι το μόνο που έχουμε. Αυτό είναι το όραμά μου και γι' αυτό παλεύω.Σήμερα με το ΠΑΣΟΚ αύριο ίσως με άλλους ή μόνος μου.

Ας περάσουμε όμως στο σήμερα.
Για να ευλογήσουμε τα γένια μας ήμουν ο πρώτος νομίζω που έγραψα ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 135% του ΑΕΠ όταν όλοι λέγανε για 98-105. Αυτό γιατί τα οικονομικά και κατεπέκταση τα μαθηματικά είναι "κουκιά μετρημένα" και αν σκεφτείς στοιχειωδώς βρίσκεις την αλήθεια.
Τώρα για το θέμα του επιδώματος καλά έκανε και το έδωσε.Αν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν το παίρνει γιατί... κλπ θα πω ότι πάντα δυστυχώς θα υπάρχουν και αδικημένοι. Λεφτά για όλους δεν υπάρχουν οπότε ότι αποφάσισε είναι καλώς καμωμένο.

Εκεί που έχω την μεγάλη ένσταση είναι όπως έχω πει στους Γ.Γ. Θα προτιμούσα ο Πρωθυπουργός να πει ότι κάνω ένα σχήμα μάχης για τώρα με ανθρώπους που γνωρίζω καλά και στην συνέχεια σε έναν χρόνο κρίονται όλοι από την αρχή με τα Α,Β,Γ κριτήρια.

Θέλησε και είναι κατανοητό να δώσει το στίγμα του αλλά φοβάμαι ότι γυρίζει μπούμερανγκ. Διότι άλλο είναι να ξέρεις ότι είσαι αποκλεισμένος και άλλο να σου λένε έλα μαζί μας να βοηθήσεις και στο τέλος να μένεις πάλι απ' έξω. Υποσημείωση εγώ δεν κατέθεσα βιογραφικό και άρα δεν μιλάω για μένα.

Το σκοτεινό σημείο αυτής της υπόθεσης είναι τα κριτήρια.
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των εν λόγω ΓΓ; Κανείς δεν ξέρει. Είναι οι τίτλοι σπουδών; η εμπειρία;οι κατάλληλες γνωριμίες; Άγνωστο. Όλοι φαντάζονται ότι το τελευταιό είναι αυτό που μετράει. Αλλαξε ο Μανωλιός και η γαλάζια συνέντευξη έγινε πράσινη.
Ας δούμε όμως τα κριτήρια από την αρχή για να δούμε που καταλήγουμε.

α) Οι τίτλοι σπουδών.
Ο Γ.Γ θα πρέπει να μετατρέψει την πολιτική σε πράξη.
Άρα πρέπει να μπορεί να μάθει εύκολα το υπουργείο.
Να μπορεί να συνεργάζεται με τους διευθυντές και όχι μόνο.
Να καταλαβαίνει το σύνολο των προβλημάτων.
Να δίνει λύσεις σε αυτά ή να προτείνει λύσεις στον υπουργό.
Μπορείτε να μου πείτε σε ποια σχολή τα διδάσκουν όλα αυτά;

β)Η εμπειρία.
Επειδή ζούμε στην Ελλάδα αν δεν έχει τύχη να γεννηθείς πλούσιος συγγενής ή γνωστός πολιτικού ή παπά ή οσφυοκάμπτης θέση υψηλού επιπέδου στο ελληνικό δημόσιο δεν παίρνεις. Άρα για ποια εμπειρία μιλάμε;Αυτήν της μικρής κάστας ανθρώπων που περιέγραψα. Αν επρόκειτω βέβαια για ανθρώπους με εμπειρία στο εξωτερικό και όχι βέβαια στα γραφεία της ΕΕ μια και εκεί κατά κανόνα πάνε μόνο οι "τσάσοι" τότε πως να πω κάτι. Έχω έναν γνωστό που είναι project-manager της NOKIA. Είχε μάλιστα αναλάβει το κομμάτι των Ολυμπιακών του Πεκίνου.Αυτόν τον άνθρωπο ή και άλλους ανάλογους γιατί δεν τους κάλεσαν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης;

γ) Για όσους θυμούνται ο Παπαδόπουλος είχε κάνει κυβέρνηση με πανεπιστημιακούς.Πες τε μου ποιο ήταν το κέρδος για τον κόσμο.

Αλλά και μετά οι διάφοροι ΓΓ ήταν με πτυχία δεν ήταν αγράμματοι τι προσέφεραν; ΤΙΠΟΤΕ. Απόδειξη ότι η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο.

Αυτό συμβαίνει γιατί κανείς από τους προαναφερόμενους ΓΓ έχουν τόση σχέση με την ζώσα πραγματικότητα όση η ανατολή με την δύση. Κλασικό παράδειγμα αυτού που λέω οι εκάστοτε ΓΓ του υπουργείου παιδείας.Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν 40 χρόνια από την τελευταία επαφή τους με τα σχολεία κάθε βαθμίδας.Άστε που οι περισσότεροι για να μην πω όλοι ποτέ δεν δίδαξαν σε μια τάξη για να ξέρουν τι σημαίνει διδασκαλία. Έχοντας λοιπόν μια θολή εικόνα από τα νιάτα τους και μια παραμορφωμένη από τα βιβλία προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της παιδείας.Γίνεται; Όχι βέβαια.
Άλλο κλασικό παράδειγμα είναι οι του Οικονομικού υπουργείου. Ούτε ένας από αυτούς ποτέ δεν είχε επιχείρηση.Ποτέ δεν χρειάστηκε να εφεύρει κόλπα για να μπορέσει να επιζήσει.Ποτέ δεν έχει πεινάσει για να ξέρει την αξία του χρήματος.Ποτέ δεν έχει χρειαστεί να περιμένει χρόνια για να αποκτήσει κάτι που ίσως έχουν όλοι οι άλλοι.Γι' αυτό και αποτυγχάνουν. Αν δεν ξέρεις πως κλέβουν πως θα πιάσεις τους κλέφτες;Αν δεν ξέρεις γιατί κλέβουν πως θα γιατρέψεις το πρόβλημα;

Μακράν ο πιο πετυχημένος υπουργός οικονομικών για παράδειγμα ήταν ο Δ.Τσοβόλας. Αυτό γιατί ήξερε τι σημαίνει ζωή και δεν ήταν μέλος του συστήματος γι' αυτό και πολεμήθηκε με τόση λύσσα απ' όλους.

Σε όποιο υπουργείο και αν ψάξουμε θα δούμε ότι τα πραγματικά κριτήρια μάλλον δεν θα τα καλύψουν και θα μείνουν στα δήθεν.

Μεγάλο κόστος κύριε Πρωθυπουργέ επωμίζεσαι και δεν είναι σωστό αλλά ούτε και για σένα δίκαιο.

Πηγή: to blokaki (Thepos)