Σελίδες

10 Μαρ 2010

Η αξιολόγηση κυβερνητικών ιστοσελίδων είναι MUST!

Το "Ιδέες για την ανάπτυξη" είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία συλλογής προτάσεων. Στην ιδέα για τη δημιουργία εθνικού eShop, "άναψε" μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Κρατώ την φράση στην οποία συμφωνούν οι περισσότεροι "Οχι κρατικό πόρταλ, εννοείται, θα πατώσει". Αυτή είναι μια θλιβερή διαπίστωση της κατάντιας των κυβερνητικών ιστοσελίδων.

Η εικόνα, φοβάμαι, είναι γενικευμένη και δεν θα αλλάξει όσο η υλοποίηση κυβερνητικών ιστοσελίδων στηρίζεται σε κλειστές και ανώνυμες ομάδες, σε άτομα που δεν λογοδοτούν ΠΟΥΘΕΝΑ. Θα πρέπει, επιτέλους, να μπει μια τάξη. Όσοι ανεβάζουν μια πλατφόρμα για λογαριασμό της κυβέρνησης θα πρέπει να το κάνουν επώνυμα και η δουλειά τους να βρίσκεται υπό συστηματική αξιολόγηση. Βλέπε για παράδειγμα το πόρταλ ανοιχτής διακυβέρνησης της Σουηδίας opengov.se. Βρίσκεται υπό την αυστηρή ανοιχτή αξιολόγηση του getsatisfaction.com στο οποίο συμμετέχουν ελεύθερα οι πολίτες και απαντά επώνυμα ο Peter Krantz, εκ μέρους της ομάδας υλοποίησης.

Αλλά θα  μου πείτε εκεί είναι... Σουηδία. Το ερώτημα είναι: εδώ τι είμαστε; Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήρθε για να αλλάξει πέντε πράγματα ή να επαναλάβει τις ίδιες πρακτικές; Είτε μιλάμε για eGov είτε για απλή ενημερωτική ιστοσελίδα η αξιολόγηση είναι θέμα αυτονόητο. Όλες οι πλατφόρμες πρέπει να αξιολογούνται από τον τελικό χρήστη με σκοπό ακόμα και την έγκαιρη ριζική αλλαγή τους, αν χρειαστεί, το συντομότερο δυνατό. Τρομάζω στην ιδέα της δημιουργίας μιας νέας γενιάς ψηφιακών "καρεκλοκένταυρων". Μέχρι τώρα έφταιγαν άλλοι - ως προς το ΠΑΣΟΚ - τώρα φταίμε ΕΜΕΙΣ!