Σελίδες

23 Μαΐ 2010

Να ανεβάσουμε ψηλά τον πήχη!

Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι διπλό:

(1ον) Στη δημόσια διοίκηση ΔΕΝ έχουν μπει μέχρι στιγμής πρόσωπα που να μας πείσουν ότι έχουν το ταλέντο και τον κοινό νου να χωρίζουν δυο γαϊδάρων άχυρα. Πέρα από καλές προθέσεις χρειάζεται και το ταλέντο και η ικανότητα να κατανεμηθούν έξυπνα και δίκαια τα λίγα χρήματα του κράτους.

(2ον) για διάφορους λόγους η Ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα φαίνεται να θέλει φτωχούς τους Έλληνες πολίτες. Είτε επειδή "υποτάσσονται" στις αγορές και δημιουργούν χαμηλό εργατικό δυναμικό για το μέλλον, είτε λόγω γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων. Δεν μπορεί δηλαδή εγώ και εσύ να αντιλαμβανόμαστε το αυτονόητο, δηλαδή την πτώχευση των νοικοκυριών από τη λιτότητα χωρίς μέτρα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και να μην το αντιλαμβάνονται αυτό οι διεθνούς κύρους οικονομολόγοι που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις και τις αγορές.

Θέλω να πιστεύω πως ο Γ. Παπανδρέου θα αγωνιστεί με επιτυχία για την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος. Το πρόβλημα όμως της ανικανότητας της εσωτερικής διαχείρισης παραμένει. Γιατί; Γιατί έπεσε ο πήχης! Όποιος δεν κλέβει το κράτος, όποιος δεν καταχράται εκατομμύρια θεωρείται καθαρός και σωστός! Δεν έχει σημασία δηλαδή για το Ελληνικό Κράτος πόσοι Έλληνες γιατροί είναι άριστοι ή κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους από τους υπόλοιπους. Σημασία έχει πόσο λιγότεροι χρηματίζονται από τις φαρμακευτκές. Η προηγούμενη κυβέρνηση έριξε τον πήχη στο μηδέν και μας έμεινε τώρα κουσούρι να συγκρινόμαστε με το μηδέν. Δεν γίνεται έτσι πρόοδος.

1 σχόλια:

Pausanias είπε...

Αγαπητά φίλε Παναγιώτη
Θα μείνουμε εγώ και 'συ να φωνάζουμε για το αυτονόητο που επιμόνως μας γυρίζει ως χώρα την πλάτη.
Δυστυχώς τα όποια προβλήματα και φοβίες είχε το ΠΑΣΟΚ εσωτερικά εκφράστηκαν με τον καλύτερο τρόπο στην τωρινή κυβέρνηση που τείνει να γίνει ένα εντελώς αταίριαστο σύνολο. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και ένας Παπανδρέου μόνος του δεν μπορεί χωρίς βέβαια λογικά να είναι superman.
Το πρόβλημά τους είναι πάντα ότι αν ανοίξουν οι διαδικασίες στους ικανούς τότε και δεν θα ελεγχθούν οι ανερχόμενοι αλλά και θα εξοστρακισθούν οι ήδη ευρισκόμενοι οπότε προσπαθούν να μπαλώσουν όπως μπορούν τα προβλήματα.
Θα την παρομοίαζα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας-κοινωνίας με έναν σωλήνα που τρέχει ανεξέλεγκτα. Αντί λοιπόν να κάνουν τις απαραίτητες προεργασίες προσθέτοντας ένα μπαϊ-μπας για να αλλαχθεί το σάπιο κομμάτι αυτοί προσπαθούν να κλείσουν κάπως την τρύπα με τσιρότα και ταινίες για να μειώσουν λίγο την διαρροή.
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα και δεν θα αλλάξει αν δεν αποφασίσουν να βάλουν πίσω το εγώ τους και μπροστά το κοινό καλό και σίγουρα δεν θα χάσουν.
Δυστυχώς όμως παραμένουν στο "εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν".