Σελίδες

15 Ιαν 2009

Δημοσιογραφικά μαθήματα: Πως να "θάψεις" μια είδηση


Μάθημα: Πως να "θάψεις" μια είδηση, έναν άνθρωπο, μια ιδέα

Αγαπητέ νέε δημοσιογράφε, ας υποθέσουμε πως λαμβάνεις μια σημαντική είδηση την οποία θέλεις να "θάψεις" όσο πιο βαθειά μπορείς μακριά από την επικαιρότητα. Σου προτείνουμε τα εξής:

1ον) Βρες έναν τίτλο με κενό περιεχόμενο. Έναν τίτλο βαρετό που από μόνος του να μην λέει τίποτα.
2ον) Βρες έναν χώρο κάπου στον πάτο της εφημερίδας. Να ξέρεις ότι ισχύουν όλα αυτά που σου διδάξαμε στο 1ο έτος, ότι δηλαδή οι αναγνώστες σου είναι ηλίθιοι και δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβουν τι παιχνίδι παίζεται.
3ον ) Γέμισε τα μπλογκ με τα «τσιράκια» σου να διαδίδουν το ακριβώς αντίθετο. Μην ξεχνάς ότι έμαθες στο τελευταίο έτος της δημοσιογραφίας: «μην χύνεις την λάσπη με τον κουβά, βάλτη στον ανεμιστήρα».

Ας περάσουμε τώρα και στην πράξη με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε, θεωρητικά πάντα, ότι μαθαίνεις την εξής είδηση: οι Παλαιστίνιοι δέχονται δολοφονική επίθεση από το Ισραήλ και εν μέσω πολέμου θέλουν να τιμήσουν έναν ευρωπαίο ηγέτη στην λωρίδα της Γάζας και να δώσουν ένα συμβολικό μήνυμα. Έτσι, για να μπεις στο πετσί του ρόλου ας υποθέσουμε ότι ο ηγέτης αυτός βρίσκεται κάπου στην χώρα σου να μισεί τους πολέμους, τις αιματοχυσίες και το ξεζούμισμα των πολιτών αλλά έχει την κακή συνήθεια να μην χτυπάει το χέρι του ούτε στο τραπέζι ούτε και στους ανθρώπους. Τι θα κάνεις; Τι θα κάνεις όταν τόσα χρόνια προσπαθείς να πείσεις τους πάντες ότι ο άνθρωπος αυτός είναι «σιωνιστής», προδότης κλπ αλλά εν καιρώ πολέμου στην Γάζα οι παλαιστίνιοι αποφασίζουν να ονομάσουν πτέρυγα του νοσοκομείου τους με το όνομά του;

Δες τι θα έκανε ένας δικός μας άνθρωπος, υποθετικά πάντα, αν εργαζόταν στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Δες και μάθαινε :

1. Θα έβαζε έναν γενικό τίτλο «το όνομα». Άντε τώρα ο άλλος να καταλάβει τι εννοείς εσύ με … το όνομα.
2. Θα έχωνε την είδηση στα ψιλά γράμματα των παραπολιτικών
3. Στο μεταξύ, θα ενεργοποιούσε «ανεξάρτητους» μπλογκερς να κατηγορούν τον αυτές τις ημέρες τον συγκεκριμένο ηγέτη ως «σιωνιστή», «προδότη» κλπ.
Επιμέλεια μαθήματος: Σύνδεσμος Οργανωμένης Παραπληροφόρησης

--------------------------------------
Το όνομα
Από χθες το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου είναι γραμμένο στο νοσοκομείο της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας. Δόθηκε σε μια πτέρυγα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται εκεί και βοηθάει τους τραυματίες Παλαιστινίους ομάδα γιατρών του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Αρη Μουσιώνη και με τη συμμετοχή του συναδέλφου του Ηλία Καρανίκα. Η ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιεί, παρέδωσε νοσοκομειακό και υγειονομικό υλικό".
Πηγή: ελευθεροτυπία

Πηγή της "είδησης": @ρ@τε πύλ@ς