Σελίδες

4 Μαρ 2010

Εντυπώσεις από την ημερίδα labs.opengov.gr

Πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η πρώτη ημερίδα labs.opengov.gr που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του γραφείου του Πρωθυπουργού.  Παρακολουθώντας μέχρι το τέλος όλες τις παρουσιάσεις ομολογώ πως έμεινα με πολύ θετικές εντυπώσεις. Το όλο εγχείρημα τελικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου κυρίως σε δυο πράγματα:

(1ον) Ειπώθηκαν -επιτέλους- αλήθειες. Από την πρώτη στιγμή της ημερίδας, πίσω από τις λέξεις, μπορούσε κανείς να διακρίνει έναν "ψυχρό πόλεμο" μεταξύ των εκπροσώπων των εταιριών πληροφορικής και των εκπροσώπων των πολιτών. Το διακύβευμα, τι άλλο, από τον αγώνα επικράτησης του ανοιχτού λογισμικού και των ανοιχτών προτύπων ΠΑΝΤΟΥ! Κατά τις απογευματινές διαλέξεις ειδικότερα, αλλά και στην ανοιχτή συζήτηση στο τέλος της βραδιάς  ειπώθηκαν έξω από τα δόντια όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ( Γενικοί Γραμματείς [1] Στέφανος Γκρίτζαλης,  Διομήδης Σπινέλης, και Αντώνης Μαρκόπουλος) δεν μάσησαν τα λόγια τους και από τη μεριά του ακροατηρίου διατυπώθηκαν πολύ "καυτά" ερωτήματα. Νομίζω ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα μπορούσαν να πείσουν έναν καλοπροαίρετο πολίτη [2] ότι  κατέχουν τις ίδιες αγωνίες αλλά και το μεράκι να διορθώσουν τα πράγματα.

(2ον) Δόθηκαν σωστές κατευθύνσεις για το μέλλον. Θα κρατήσω την πρόταση με την οποία ολοκλήρωσε ο κος Κοζύρης, ο καθηγητής του ΕΜΠ που συντόνιζε την ημερίδα. Αυτό που χρειαζόμαστε, είπε, είναι τρεις λέξεις: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Να αξιοποιήσουμε δηλαδή τη δημιουργικότητα και το μεράκι των δημοσίων υπαλλήλων που μέχρι σήμερα δεν αξιοποιούνται. Να αφήσουμε ανοιχτές δυνατότητες συμμετοχής σε όλους και, τέλος, να βοηθήσουμε στην διάκριση και την προβολή των προσπαθειών που αξίζουν να προβληθούν.

Update
[1] Γενικοί & Ειδικοί γραμματείς
[2] Δύσκολο βέβαια στις μέρες μας να βρεις καλοπροαίρετο ακροατή. Ας ελπίσουμε με αυτή την προσπάθεια να αλλάξει και αυτό.