Σελίδες

1 Μαρ 2010

Το άρθρο του Focus μεταφρασμένο στα ελληνικά

Σύνδεσμος: http://www.toufexis.gr/greeceandgermany/179/
Το άρθρο του Focus μεταφρασμένο στα ελληνικά
Συμβουλή: καλού κακού πάρτε και κάνα δυο ημεριστικά πριν το διαβάσετε. Μεταξύ άλλων μας αποκαλεί :εκφυλισμένο γένος, απόγονοι σλάβων βαρβάρων / παλιανθρώπων (Unhold) κλπ. Αποκορύφωση, νομίζω, του φασιστικού ιδεώδους του άρθρου είναι η έκφραση "Για κάθε λαό έχει οριστεί μια προθεσμία" επικαλούμενο τον Μωάμεθ.

Έχω την αίσθηση πως πρόκειται για καθαρά προβοκατόρικο άρθρο σε μια απόπειρα καλλιέργειας εθνικιστικού κλίματος μεταξύ των Ελλήνων περισσότερο και όχι μόνο των Γερμανών. Κάτι μαγειρεύουν για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όπως και μετά από  κάθε μεγάλη οικονομική κρίση.

  Ο Χίτλερ έπεισε τους Γερμανούς ακριβώς πάνω στην ίδια επειχηρηματολογία: "δεν μπορεί εμείς να πληρώνουμε την υπόλοιπη Ευρώπη", έλεγε, λόγω του δυσβάσταχτου χρέους του Α' Παγκοσμίου. Έτσι ξεκίνησε τον Β Παγκόσμιο και τη χρέωσε ακόμη περισσότερο. Είναι προφανές ότι όταν η επιχειρηματολογία του Focus ασχολείται με την "καθαρότητα του αίματος" εν έτη 2010 αυτό  δεν είναι καλό σημάδι.

Τώρα, επί της ιστορικής αλήθειας θα ήθελα να προσθέσω κάποιες σκέψεις που δείχνουν πόσο άστοχη είναι η επιχειρηματολογία του άρθρου. Και ο Περικλής και ο Φειδίας (που στόλισε την κλασσική Αθήνα) δικάστηκαν με κατηγορίες οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος της Αθήνας! πηγή
Τα οικονομικά σκάνδαλα δεν έχουν να κάνουν με την "κατάντια" του ελληνικού πολιτισμού αφού από τη γένεσή τους υπήρχαν (ακόμα και στο χτίσιμο του Παρθενώνα!). Πάντα οι ευεργέτες έπρεπε να "πληρώσουν" την αγάπη τους για την Ελλάδα συρόμενοι σε δίκες. Σε αυτό είμαστε σταθεροί, όσο κανένας άλλος λαός (από τον Περικλή ως τον Ανδρέα). Συνεπώς, τα εσωτερικά της Ελλάδος δεν έχουν να κάνουν με το ότι "χάσαμε το αίμα μας". Ο Περικλής πέθανε ταλαιπωρημένος από λοιμό καθώς οι Σπαρτιάτες λεηλατούσαν την Αθήνα που είχε χτίσει. Συνεπώς ούτε η διχόνια είναι κάτι νέο και σοκαριστικό για την ιστορία μας, όπως περιγράφει το άρθρο. Και σε αυτό είμαστε σταθεροί, ο ένας να χτίζει και ο άλλος να γκρεμίζει.

 Αυτό όμως δεν αναιρεί το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Στην Ελλάδα η αίσθηση του "εγώ" ήταν πάντα πάνω από την αίσθηση του "εμείς" και αυτό δυστυχώς εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι ο Έλληνας έχει  μάθει να φιλοσοφεί και όχι να εργάζεται. 10 εκ. Έλληνες, σημαίνει 10 εκατομμύρια θεωρίες για τη  λύση κάθε προβλήματος. Αυτό είναι κάτι που επισήμανε και η ισπανίδα ανταποκρίτρια στην χθεσινή εκπομπή του Σταύρου Θεωδωράκη. Της κάνει, λέει, εντύπωση που στην Ελλάδα ακόμα και ο ταξιτζής είναι πολύ καλά ενημερωμένος και έχει άποψη.

Η διαφορά είναι ότι ο αρχαίος Αθηναίος είχε τους δούλους του. Ο σύγχρονος Έλληνας πρέπει να στρωθεί ο ίδιος στη δουλειά. Εκεί είναι η ουσία. Η προσαρμογή είναι δύσκολη όχι επειδή παρεκλίναμε από τις ρίζες μας αλλά το αντίθετο, επειδή δυστυχώς παραμένουμε πιστοί σε αυτές σε καιρούς που δεν μας παίρνει άλλο.