Σελίδες

12 Ιουν 2011

Ενιαίο Ψηφοδέλτιο: η συζήτηση άνοιξε

Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα και αναδημοσιεύω τα δυο τελευταία σχόλια που αναρτήθηκαν στο web4democracy.  Αφορούν την πρόταση δημιουργίας κεντρικού και ενιαίου ψηφοδελτίου. Ως ιδέα φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, υπό προϋποθέσεις:
  1. Πρώτη προϋπόθεση να ξεκινήσει ένας νέος διαφωτισμός με επίγνωση για την ανάγκη μελέτης της ιστορίας μας με σκοπό την αναγέννηση των δημοκρατικών μας θεσμών.  
  2. Δεύτερη προϋπόθεση είναι είναι το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα γεννηθεί ως επιλογή μέσα από τα σπλάχνα των Ελλήνων με μαζική συμμετοχή.
  3. Τρίτη προϋπόθεση είναι το ενιαίο ψηφοδέλτιο να είναι και μαζικό και ανοιχτό. Αυτό σημαίνει ότι τεχνικά ίσως χρειαστεί να στηθεί ένα ψηφοδέλτιο με πχ. 10.000 πολίτες να βάζουν υποψηφιότητα στον πρώτο γύρο σε μια εκλογική περιφέρεια!  10.000 υποψήφιοι ακούγεται "τεράστιο" νούμερο αλλά μόνο ένα ενιαίο μαζικό + ανοιχτό ψηφοδέλτιο θα περιόριζε την πιθανότητα να εκκολαφθούν ιδιοτελή συμφέροντα και "παρασυναγωγές". Ζούμε εν έτει 2011 με τη δυνατότητα να μετακομίσουμε στο φεγγάρι. Σίγουρα, αν θελήσουμε, μπορούμε να βρούμε διεξόδους για την ενίσχυση της δημοκρατικότητας του πολιτεύματος.
Επισυνάπτω τα σχόλια και τους συνδέσμους, (χωρίς να έχω προλάβει να τους μελετήσω). Το απόσπασμα που με άγγιξε περισσότερο είναι "ΕΝΑ-ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο που πρότεινε ο Ρήγας -άρθρο 37 στο Σύνταγμα- EΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στις 3 πρώτες εκλογές και ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ στα 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα, την Ελβετία και από ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία, με κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς παράσιτους, μίζες και διχόνοια"

Αρχικά σχόλια που αναρτήθηκαν στο W4D:


ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Για να κάνουν οι αρχαίοι κλήρωση, είχαν προηγηθεί εκλογές με ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο, ώστε να κληρώσουν ανάμεσα στους πιο κατάλληλους:
Αριστοτέλη Αθηναίων Πολιτεία (=Άμεση Δημοκρατία είναι η σωστή μετάφραση)
κεφ.8 (VIII): [O Σόλωνας]  Τις αρχές όρισε να εκλέγονται με κλήρο από αυτούς που είχαν από πριν κριθεί (ως εκλέξιμοι), τους οποίους γι' αυτόν τον λόγο υπέδειχνε κάθε φυλή. Κάθε δε φυλή για το αξίωμα των εννέα αρχόντων υπέδειχνε δέκα και από αυτούς γινόταν η κλήρωση.
“Τας δ' αρχάς εποίησε κληρωτάς εκ προκρίτων, ούς εκάστη προκρίνει των φυλών. Προύκρινεν δ΄ εις τους εννέα άρχοντας εκάστη δέκα, και τούτους εκλήρουν”
Ένας ματαιόδοξος φιλόλογος εδώ και δεκαετίες συστηματικά ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ τη φράση τού Αριστοτέλη, που αποδίδει τον αρχαίο ορισμό των πρώτων δημιουργών τής Δημοκρατίας:
“Δημοκρατία δ' ἐστὶν ὅταν ᾖ κύριον τὸ πλῆθος” (=Δημοκρατία είναι όταν αποφασίζουν όλοι μαζί, Αριστοτέλης, Πολιτικά 1279b 21), και την αντικαθιστά με μια άλλη, όπου ως ΕΝΑ από τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ της Δημοκρατίας (όπως οι συλλογικές αποφάσεις, η αλτρουϊστική αλληλοβοήθεια κλπ) αναφέρεται η κλήρωση: “Λέγω δ’ οίον δοκεί δημοκρατικόν μεν το κληρωτάς είναι τας αρχάς, το δ’ αιρετάς ολιγαρχικόν…Πολιτικά, Δ, 1294b 8-9.
Μόνον οι ΑΠΛΟΙ άνθρωποι δέχονται να κρίνει ο λαός το συμφιλιωτικό ενιαίο ψηφοδέλτιο. ΑΥΤΗ είναι η (αμεσο)δημοκρατική παράδοση των Ελλήνων και μερικών άλλων λαών.
http://enieopsifodeltio.wordpress.com


ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ
ΕΝΑ – ΕΝΙΑΙΟ καταργεί τους παράσιτους στη Γη! Λόγω εξαπλούμενης ανεργίας και πείνας, πρέπει να διαδίδουμε την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ και το ΕΝΑ-ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδελτίο που περιορίζει την εγωμανία. Με επιμονή στο συμφιλιωτικό ΕΝΑ-ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο (που πρότεινε ο Ρήγας -άρθρο 37 στο Σύνταγμα- EΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στις 3 πρώτες εκλογές και ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ στα 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα, την Ελβετία και από ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ), μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία, με κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς παράσιτους, μίζες και διχόνοια. Οι διαδικασίες ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αποφασίζουμε και από ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ επιλέγουμε υπευθύνους, δίνουν την ευκαιρία για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ! Μπορoύμε να αρχίσουμε με πρωτοβουλίες ανά περίσταση ή δήμο, αναδείχνοντας με ΕΝΑ-ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο τους εκάστοτε εντολοδόχους μας, και έτσι να δουν όλοι στην πράξη ότι το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με προκριματική, ανεπίσημη κάλπη πριν από τις εκλογές, διαμορφώνοντας από όσους βγουν πρώτοι σε ψήφους το ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών. Το εφάρμοσαν σε 28 δήμους το 2006!*


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατάρτιση συνδυασμού ακομμάτιστου Ενιαίου ψηφοδελτίου:
Οι υποψήφιοι μπορούν να παίρνουν μέρος στις εκλογές ως συνδυασμός ανεξαρτήτων [χωρίς απαραίτητα να έχουν κόμμα].
Ο συνδυασμός καταρτίζεται με δήλωση που γίνεται, αν πρόκειται για συνδυασμό ανεξαρτήτων, από τους υποψηφίους που αποτελούν το συνδυασμό. Η δήλωση, αν πρόκειται για συνδυασμό ανεξαρτήτων, πρέπει να περιέχει την προσωνυμία του συνδυασμού [π.χ. Ενιαίο ψηφοδέλτιο για συλλογικές αποφάσεις και ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ νομού Α] και τα ονόματα των συνεργαζομένων ανεξαρτήτων υποψηφίων.
Η δήλωση, με την οποία καταρτίζεται ο συνδυασμός, επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή κατατίθεται με απόδειξη στο γραφείο του το αργότερο δεκατρείς (13) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
http://www.eklogika.gr/page/elections/plhrsynd
Όσοι ενδιαφέρονται να φτιάξουν στο νομό τους ανεξάρτητο ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο για συλλογικές αποφάσεις και ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, ας συνεργαστούν με συνανθρώπους τους που αγωνίζονται ήδη για τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας και διαδίδουν τη διαδικασία τού ενιαίου, ώστε κάποτε να γίνει ευεργετικός εκλογικός νόμος.