Σελίδες

15 Ιουν 2011

CloseGov.gr - ο μύθος του OpenGov

Από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει και δημοσίως και "εκ των έσω". Το OpenGov με τον ανεύθυνο τρόπο σχεδιασμού & υλοποίησης θα γίνει boomerang! Δεν μπορείς να υποτιμάς τη νοημοσύνη του κόσμου με επικοινωνιακά "τερτίπια". Η ανοιχτή διακυβέρνηση έπρεπε να είναι μια επιλογή ουσίας, όχι επικοινωνιακή στρατηγική.

Το OpenGov στον αρχικό σχεδιασμό είχε δυο εξαιρετικούς στόχους, πρώτον την επιλογή των ικανότερων με αξιοκρατικές διαδικασίες, και δεύτερον την αξιοποίηση των σχολίων των πολιτών σε συγκεκριμένα νομοσχέδια. Και τα δυο είναι μύθος.

Πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων, κατά πλειοψηφία επικράτησαν οι μέτριοι! Η "παρεοκρατεία" σε όλο της το μεγαλείο. Δεν αναζητήθηκε το ποιοτικότερο ανθρώπινο δυναμικό από την Ελλάδα και την ομογένεια. Ο σχολιασμός των νομοσχεδίων στο διαδίκτυο γίνεται - κατά κανόνα- για λόγους "εκτόνωσης" του πλήθους για να μπει η ταμπέλα της "διαβούλευσης". Επανειλημμένως, προσωπικά είχα καταγγείλει την πρακτική υλοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων από ανώνυμες ομάδες έργου, από ομάδες "φαντάσματα" που δεν λογοδοτούν σε κανένα.

Τα οικονομικά μέτρα απλώς επιταχύνουν τις εξελίξεις. Αργά ή γρήγορα θα φτάναμε στο ίδιο σημείο με τρόπο προβλεπόμενο και νομοτελειακό. Αυτή είναι η αλήθεια. Σε όσους φέρουν θεσμικά την ευθύνη αυτής της κατάντιας, αφιερώνεται το παρακάτω βίντεο. Ας το δουν ως μια ύστατη έκκληση να "λάβουν το μήνυμα" και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

( Video πηγή: http://desfaxto.blogspot.com/, μέσω του http://krogias.blogspot.com/ )

1 σχόλια:

Pausanias είπε...

Φίλε Παναγιώτη
Για το opengov συμφωνώ μια και έχω ιδίαν πείρα. Έχουν παρκάρει εκεί κάτι καθηγητάδες πανεπιστημίου πό αυτούς που μόνο το μέσον τους έκανε ανθρώπους αλλιώς θα πεινούσαν ψάχνοντας δουλειά και έχουν απαξιώσει ένα καλό μέσο-ιδέα. Πολλά αντίστοιχα έχουν γίνει και σε άλλες θέσεις κλειδιά μια και όλοι εμείς καθυσηχάσαμε ότι θα τα φτιάξει μόνος του ο Γιώργος. Τότε έπρεπε να βγουν οι αγανακτισμένοι.Όχι τώρα. Όταν όμως η δημοκρατία κοιμάται πάντα χορεύουν τα ποντίκια.