Σελίδες

28 Μαΐ 2009

Τοπικές Οργανώσεις (ΤΟ) και εσωκομματική διαφάνεια

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές στο ΠΑΣΟΚ που απαιτούν καθαρές και ανοιχτές διαδικασίες ΠΑΝΤΟΥ! Ένα σημαντικό ερώτημα είναι το πως θα εξυγιανθούν οι τοπικές οργανώσεις. Τα νέα πρόσωπα είναι απαραίτητα αλλά δεν επαρκούν. Χρειαζόμαστε νέες μεθοδολογίες στον τρόπο που λειτουργούν οι τοπικές οργανώσεις. Μια σύγχρονη τοπική οργάνωση, οφείλει να υιοθετήσει νέες διαφανείς μεθολογίες στον τρόπο που λειτουργεί ώστε να αξιοποιεί στο μέγιστο το δυναμικό των ανθρώπων που είναι εργαζόμενοι, πολυάσχολοι κλπ. Να αξιοποιήσει την πλειοψηφία δηλαδή των ανθρώπων που δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε την όρεξη να κυνηγούν εσωκομματικές ισορροπίες.

Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι οι η οργάνωση στις τοπικές κοινωνίες δεν να είναι υπόθεση των λίγων αλλά των πολλών. Για να γίνει αυτό πρέπει να υιοθετήσουμε νέες διαδικασίες συλλογής απόψεων. Διαδικασίες με τις οποίες θα μεταφέρονται οι απόψεις των πολλών καθημερινά είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω φαξ κλπ. Μια τοπική οργάνωση δεν θα πρέπει να νομιμοποιείται να εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία αν δεν έχει υιοθετήσει εμπράκτως μεθοδολογίες με τις οποίες θα καταγράφει τις απόψεις των πολλών. Οι λύσεις στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας πρέπει επίσης να πηγάζουν με αντικειμενικό τρόπο από τις απόψεις των πολλών και όχι από τους "λίγους" κομματικούς εκπροσώπους. Αυτό είναι το πρότυπο ενός ανοικτού κόμματος που πρέπει να υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ.

Εκτιμώ ότι οι σύγρονες τεχνολογίες διαδικτύου αλλά και οι προσπαθειες του Ομπάμα μας έχουν βοηθήσει να ανοίξουμε το μυαλό μας. Ως κοινωνία και ως ΠΑΣΟΚ είμαστε περισσότερο ανοιχτοί σε νέες μεθοδολογίες διαφάνειας. Σύντομα θα διατυπωθούν ενδιαφέρουσες ριζικές προτάσεις για διαφάνεια με διαδικασίες συμμετοχής εντός και εκτός διαδικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο η εσωκομματική διαβούλευση και η διαφάνεια πρέπει να γίνει ζήτημα πρώτης πρωταιρεότητας ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει και πάλι βαθιές ρίζες στην κοινωνία.

2 σχόλια:

THEPOS είπε...

Καλό ψήφο σύντροφε.
Αν η διαφορά όμως πάρει κολοσσιαίες διαστάσεις τότε αυτό σημαίνει ότι οι ευθύνες όλων είναι μεγαλύτερες

panagiotisp είπε...

Καλή ψήφο και σε εσένα σύντροφε!