Σελίδες

24 Ιαν 2009

Ασυλο - Να καταργηθεί;

Στο μπλογκ http://paideia-gr.blogspot.com/ έχει ξεκινήσει ένα online δημοψήφισμα κατά πόσο πρέπει να καταργηθεί το άσυλο. Στην ιστοσελίδα των αποτελεσμάτων  βλέπουμε πως το 65% απαντά υπέρ της κατάργησης του ασύλου. Εκεί ξεκίνησε σχετική  συζήτηση και μου δόθηκε το ερέθισμα για να πάρω θέση.

Χρειαζόμαστε το άσυλο ή όχι; Μπρος γκρεμός (ασυδοσία με περιτύλιγμα "δημοκρατίας") και πίσω ρέμα (φασισμός με περιτύλιγμα "δημόσιας τάξης"). Αν ξεστραβωθούμε και διαβάσουμε λίγο ιστορία θα δούμε ότι το άσυλο από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα αποτελεί κοινωνική κατάκτηση.

Έχω μια απορία όμως. Τα επεισόδια ποτέ δεν ξεκινούν μέσα από το άσυλο του πανεπιστημίου. Σωστά; Δηλαδή στο πανεπιστήμιο δεν "κρύβεται" κανένας ταραξίας για να ξεκινήσει τα επεισόδια. Εκείνοι που μπαίνουν μέσα και τα σπάνε στο πανεπιστήμιο είναι οι ΙΔΟΙ που προηγουνμένως ξεκίνησαν έξω στους δρόμους να τα σπάνε ανενόχλητοι. Ποτέ δεν κατάλαβα τι εμποδίζει την αστυνομία να περικυκλώσει τους ταραξίες στους δρόμους έξω από το άσυλο; Γιατί σώνει και καλά οι αστυνομικοί περιμένουν τους κουκουλοφόρους να μπουν στο πανεπιστήμιο;

Το πανεπιστήμιο σήμερα φιλοξενεί ψευδο-αριστερούς ψευδο-ιδεολόγους αλλά καλώς ή κακώς αποτελεί ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ φορέα δυναμικών κοινωνικών κινητοποιήσεων. Αυτό το "εν δυνάμει" είναι που ενοχλεί.

Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι την κατάργηση του ασύλου αλλά μια νέα κουλτούρα συμμετοχικής δημοκρατίας ώστε να υπερασπιζόμαστε σωστά πρώτα τις ιδέες μας και μετά το άσυλο:

1) Πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα καταστατικά λειτουργίας των φοιτητικών συνελεύσεων ώστε να απαιτείται η συμμετοχή της πλειοψηφίας του συνόλου των φοιτητών σε όλες τις αποφάσεις.

2) Οι αποφάσεις της συνέλευσης δεν είναι απαραίτητο να παρθούν σε ένα απόγευμα σε ένα αμφιθέατρο. Φύγαμε από τις σπηλιές, ζούμε στο 2009 και οι αποφάσεις μπορούν να παρθούν με επιστημονικά έγκυρο τρόπο ο οποίος να εξασφαλίζει την συμμετοχή όλων στον διάλογο, πχ με αναλυτικά ερωτηματολόγια προς όλους τους φοιτητές. Φανταστείτε ένα αμφιθέατρο γεμάτο από θρασύτατους φοιτητο-πατέρες που "καπελώνουν" τους συμφοιτητές τους και αμπελοφιλοσοφούν σκοτώνοντας την λογική με την "κομματική γραμμή" που υπερασπίζουν. Αυτές δεν είναι συνθήκες διαλόγου και δεν φταίει το άσυλο γι' αυτό.

3) Οι αποφάσεις αφορούν το σύνολο των φοιτητών που αν θελήσουν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία επικοινωνίας που διαθέτουμε το 2009 για να παρέμβουν στις τελικές αποφάσεις: τηλέφωνο, φαξ, ιντερνετ κλπ. Δηλαδή να τροποποιηθούν τα καταστατικά λειτουργίας των συλλόγων ώστε να σεβόμαστε τις απόψεις ΟΛΩΝ και να επιτρέπεται η συμμετοχή των φοιτητών στα κοινά με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας αφού φυσικά πιστοποιείται η ταυτότητα του καθενός.

Με λίγα λόγια ζούμε στο 2009, διαθέτουμε τυπογραφία, τηλεφωνία, και ιντερνετ και ακόμα παίρνουμε τις πιο σημαντικές αποφάσεις μας σαν να ζούσαμε στις σπηλιές. Κάποιοι επιμένουν στην ισχυροποίηση συγκεκριμένων μειοψηφιών είτε από την μια μεριά (ψευδο-αριστεροί) είτε από την άλλη (ψευδο-φιλελεύθεροι). Φταίει το άσυλο γι' αυτό;

Φιλικά,

Παναγιώτης Πετεινάτος
http://web4democracy.blogspot.com

1 σχόλια:

paideia-gr είπε...

Πολύ σωστά τα λές... Τώρα το είδαμε το post. Έπρεπε να μας το στείλεις να το αναρτήσουμε.